Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
16 April 2024
 
Vykortet är skickat från Rhodos runt tiden för Jesu korsfästelse och återuppstående.
Vykortet är skickat från Rhodos runt tiden för Jesu korsfästelse och återuppstående.

Uråldrigt vykort förbryllar teologer

Publicerad: 2010-04-04

Ett nyligen upptäckt vykort har kastat nytt ljus över påsken samt förbryllat både arkeologer och teologer. Vykortet är signerat "Jesus av Nasaret" och är daterat till påsken runt den tid då Jesus borde ha korsfästs och återuppstått.

Vykortet, som rört om saker och ting ordentligt i den kristna världen hittades i en lerkruka i ett tempel i Jerusalem. Det är poststämplat i Rhodos och har ett kort men uttrycksfullt meddelande;
- Har dragit till Rhodos i två veckor, ha det bra! Hälsa morsan, Josef, Johannes och grabbarna.

Adressaten är okänd, men man tror att det rör sig om en farbror eller eventuellt en av Jesus lärjungar.

Vykortet och bläcket det skrevs med har kol 14 daterats och tidpunkten för dess tillkomst stämmer mer eller mindre med den tidpunkt då man räknar med att Jesus korfästs.

Albert Svensson, professor i det motsägelsefullt namngivna ämnet religionsvetenskap, vid Södertörns Högskola kommenterar;
- Rhodos var faktiskt redan vid Jesus tid känt som en partyö, ön beboddes främst av Fenicier, ett sjöfarande handelsfolk kända för sin gästvänlighet och kryddstarka mat.

- Det är inte alls omöjligt att Jesus kan ha tagit en tur till Rhodos, där fanns mycket fylla och otukt, och vi vet ju från bibeln att det var just i med dessa människor och i sådana sammanhang som Jesus umgicks och verkade, berättar Albert Svensson.

Historiska källor visar dessutom att själva den fysiska förflyttningen dessutom är fullt genomförbar;
- Arkeologiska efterforskningar har visat att hamnstaden Ashkelon på Israels kust har spår efter en långt tidigare hamn än den som finns där idag, dessutom finns det Feniciska källor som visar att det fanns fyra avgångar i veckan till Rhodos.

Det är ännu oklart hur upptäckten av vykortet kommer att påverka påskfirandet runt om i världen, men det kan följa mönstret då man hittade en flier för ett rullskridskodisco bland döda havsrullarna 1947 vilket fick som följd att Vatikankonciliet debatterade införandet av en särskild rullskridskodag vilken dock i slutänden röstades ned.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev