Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Geely insisterar på att alla anställda får gratis kost och logi i företagets sovsalar.
Geely insisterar på att alla anställda får gratis kost och logi i företagets sovsalar.

Geely lovar bibehålla svenska Volvojobb

Publicerad: 2009-10-29

Den kinesiska biltillverkaren Geely, lovar att produktionen av Volvobilar kommer att stanna i Sverige även efter att den kinesiska biljätten tagit över Volvo. Arbetare vid Volvos produktionsanläggningar har oroat sig över att tillverkningen skulle flyttas till fabriker i Kina där tillverkningskostnader och löner är betydligt lägre än i Sverige.

Geely försäkrar att de inte har några planer på att flytta Volvos produktion till Kina. Dock medger man att det blir en del ändringar i den svenska organisationen och arbetsförhållandena, vilket är helt naturligt när ett så stort företag byter ägare. Shang Li påpekar dock att det mest handlar om införande av nya förmåner för personalen;
- Vår arbetsmoral, värderingar och belöningssystem ska vara samma oavsett vart våra anläggningar ligger, berättar företagets vd Shang Li.

Lönen kommer att läggas på den, med kinesiska mått mätt, höga nivån 47 kronor per dag, detta innebär en viss lönesänkning överlag men personalen kommer även att få arbeta längre pass och på så vis tjänar de igen en del av de uteblivna pengarna. De nya arbetspassen blir nu circa 15 timmar, dock kommer lunch och middag nu att ingå i arbetsförmånerna, förutsatt att man föredrar att äta en skål med ris till lunch och middag.

Detta är inte allt, i linje med sin kinesiska policy ordnar Geely även med sängplats åt dess arbetare i särskilt inredda sovsalar där all värme och elektricitet dessutom är helt gratis. De har dessutom en frikostig besökspolicy där familj och anhöriga tillåts besöka arbetarna under söndagar mellan 12:00 - 18:00.

Andra förmåner som Geely erbjuder är en livstids arbetsförsäkran, dvs de anställda förbinder sig helt enkelt att jobba livet ut för biljätten som i sin tur ser till att de anställda håller sitt löfte genom att ringa in arbetsområdet med taggtråd och vakttorn.

Geelys vd Shang Li är mycket entusiastisk över Volvoförvärvet och är övertygad om att integreringen av de två företagen kommer att fungera utan några större problem. Shang Li är dessutom mycket förväntansfull inför sin första resa till Sverige, han planerar bland annat ett besök till kvinnostaden Shakebao i norra Sverige.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Dagens Affärs SvD SvD2 SydSv SydSv2 SydSv3 GP GP2 BLT BLT2 SKD NyTeknik HD DN DN2
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!