Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
De nya jeansen går att få med kulhål från en AK47, garanterat autentiska rymningsjeans.
De nya jeansen går att få med kulhål från en AK47, garanterat autentiska rymningsjeans.

Premiär för Nordkoreanskt jeansmärke

Publicerad: 2009-12-07

Tre unga svenska killar står bakom det nya jeansmärket Noko som tillverkas i Nordkorea. Den cyniska idén till jeansen kläcktes när de tre killarna desperat försökte hitta ett nytt sätt att slå sig in på den mycket konkurrenskraftiga modemarknaden för jeans.

Jeansen kommer i en mängd olika modeller och utföranden, förutom de mer konventionella modellerna som Stone Wash och Boot cut finns även specialutföranden som Returning refugee concentration camp, vilka har autentiska kulhål från en AK47:a i sig. Köparen uppmanas att tvätta jeansen ordentligt innan de bärs då det finns risk att blodstänk från lägrets rymlingar fortfarande finns kvar.

En annan modell är Noko Nuke, en modell där båda de bakre fickorna har ett svampmoln inbroderat, i modellen Japanese Abductee medföljer en svart huva, handfängsel och munkavle, en annan modell som beräknas bli en storsäljare är modellen Brainwashed som sägs ha designats av Kim Jong Il själv.

Nokos skapare ser inga moraliska problem med att samarbeta med regimen i Nordkorea;
- Vi tyckte inte det spelade någon större roll, alla som jobbar i hela världen är egentligen slavar, berättar Olle Jakobsson, en av de tre svenskarna bakom märket Noko.

- Nordkorea skiljer sig inte mycket från andra platser där kläder tillverkas, som Indien till exempel, i Indien har arbetarna mycket låg lön och få fackliga rättigheter. Det enda som skiljer Indierna från Nordkoreanerna är förstås att de bor i en öppen demokrati, har mat för dagen och slipper risken att hamna i statligt kontrollerade koncentrationsläger, tillägger Jakob Ohlsson.

- Men det är himla billigt att tillverka saker i Nordkorea åtminstone, tillägger han glatt, och skriverier blir det i pressen så vi får gratis reklam! Jeansen säljer vi för 1.500 kronor här i Sverige, tillverkningskostnaden är såklart bara en bråkdel men man kan glädja sig åt att sponsra regimen i Nordkorea och det är ju inte alla jeansmärken som kan stoltsera med det.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Aftonbladet DN SR Aftonbladet2 GP SvD
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev