Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Staten gick in i partiet och sköt till 3.4 miljoner kronor för att undvika konkurs.
Staten gick in i partiet och sköt till 3.4 miljoner kronor för att undvika konkurs.

Staten ger lånegarantier i Monopol-parti

Publicerad: 2009-02-24

Pappa Börje Perhson hamnade under måndagskvällen på Vasagatan, vilken hans dotter Therese bebyggt med ett hotell. Pappa Börje hade behövt auktionera ut minst en av sina fastigheter samt Vattenledningsverket för att lösa ut sin skuld till sin dotter Therese, om det inte vore för att Staten gick in och sköt till lånegarantier.

I den debatt som uppstått kring krisen om SAAB samt förstatligandet av Carnegie tar nu regeringen inga chanser och Börje beviljades krediter om 3.4 miljoner svenska kronor på stört, samt löften om ytterligare 5 miljoner i ett "insatspaket".

Resten av familjen protesterade högljutt mot detta ingripande och menade att pappa Börje skulle stå för sina egna förluster då han agerat vårdslöst och slösat pengar på diverse dyra fastigheter utan att behålla en buffert. Dessutom hade han vid flera tillfällen krävt pengar av de andra och de hade minsann sett till att ha likvida medel i händelse av stora utgifter.

Börje själv har kommenterat krediterna som "för lite, för sent", men hoppas ändå kunna bygga upp och stärka sin portfolio.

Maud Olofsson meddelade dock att lånet var tillfälligt och att regeringen inte ändrat sin syn på statligt ingripande i fastighets- eller vattenreningsbranschen.

- Regeringen är inte duktiga ägare men vi är också kritiska mot hur Börje Pehrson skött sina fastigheter. Det måste komma en ny ägare som kan ansvara för att ta fram nya modeller,
kommenterade Näringslivsminister Maud Olofsson.

Under måndagen har Maud Olofsson och Sven Otto Littorin träffat olika representanter för näringslivet i syfte att utse en styrelse som kan handha Börje Pehrsons portfolio av tillgångar för att minimera fortsatt instabilitet i ekonomin.

- Vi har haft en bra diskussion med flera prominenta finansadministratörer, de fackliga representanterna och de anställda. Syftet har att varit att få prata om affärsplanen och få reda på hur de anställda ser på bolaget, berättar Maud Olofsson.

Mamma Anneli menar att Staten nu leker med skattepengar och att hennes make bara i längden kommer att investera pengarna dåligt och att hela utspelet av Staten då kommer att vara förgäves.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev