Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Beredskapskonserver ersätter nu alla tidigare Sodexhokontrakt.
Beredskapskonserver ersätter nu alla tidigare Sodexhokontrakt.

Konserver ersätter Sodexhomat vid sjukhus

Publicerad: 2009-09-26

Stockholms läns landsting meddelande under fredagen att man nu slopar Sodexho som matleverantör till Karolinska Universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus. Istället blir det de nyligen debatterade fd beredskapskonserverna som ersätter Sodexhos färdigmat.

I en utvärderingsgrupp bestående av inlagda patienter svarade 89% av de tillfrågade att de ansåg beredskapskonserverna smaka "bra" eller "mycket bra" i relation till Sodexhos enportionssystem. Analyser av konserverna har även visat att näringsvärdet i dem är mycket högre än den tidigare smaklösa maten med upp till tjugo olika tillsatser som Sodexho levererade.

Kristina Brandenlarm, översköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset berättar;
- Maten både luktar och smakar bättre än den tidigare maten vi serverade till våra patienter, vi känner nu att vi har belåtna patienter jämfört med den där skiten som landstinget ville att vi skulle servera förut. Bara själva tanken att Sodexho ångkokade maten och sen plastade in den i en svart plasttallrik får mig att må illa.

Undersköterskan Eddine Afellay berättar om patienternas reaktion när de serveras konserver;
- De flesta blir glada när man ställer ned en uppvärmd guldburk med en sked framför dem, speciellt unga killar brukar berätta om sin lumpartid och då blir man lätt fast och får höra gamla lumparhistorier. Även de äldre patienterna är glada de är vana vid konserver från 50- och 60-talet tiden innan det fanns mikrovågsugnar.

Den inlagde patienten Jonas Erikström, 26, berättar om sitt intryck av konserverna;
- Vi åt dem här konserverna i lumpen också, de är toppen! Jag försöker få präriegryta varje dag, det är min favorit den eller "dead mans fingers", alltså korv med vita bönor. Om man bara kunde få lumpens leverpastej på burk också så skulle det här vara pefekt!

Edit Granström 87, är en av de äldre patienter som är positivt inställd till konserverna;
- Detta tar mig tillbaka till 30-talet då jag och min make Gösta flyttade in i vår alldeles egna första lägenhet, då levde vi på konserver och gröt. Det är klart att man kan ju undra vad jag betalat skatt för i över 40 år men jag ska inte klaga saker kunde vara värre, jag kunde ju fortfarande vara tvungen att äta Sodexhos uppvärmda skitmat.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev