Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Bilden r ett montage. Filmen r helt i svartvitt egentligen.
Bilden r ett montage. Filmen r helt i svartvitt egentligen.

Man raderade facebookprofil - dog

Publicerad: 2010-06-17

En man i Massachusetts, USA, raderade på onsdagskvällen sin facebookprofil - och några få timmar senare var han död.

Den 29-årige mannen tyckte, enligt uppgifter från vänner, att Facebook tog alltför mycket av hans lediga tid, varför han valde att avsluta sitt konto. Ett beslut som även tycks ha avslutat hans liv.

Det tycks alltså att om man dör i Facebook, dör man på riktigt. 

Att händelserna står i samband med varandra har polisen i delstaten New England säkra bevis på. Man har en bra bild av händelseförloppet:

- Det är ett tragiskt fall, men vi har en ganska klar bild av vad som hänt, säger delstatspolisen Ed Woods. 

- Mannen har alltså raderat sitt facebook-konto och därefter blivit avscannad av ett datorprogram och teleporterad genom webbkameraögat, in i en digital värld där facebookanvändarnas profiler lever. Där har han spelat Yatzee, förlorat och vaporiserats.

Teorin som polisen arbetat fram har stora likheter med ett avsnitt av den cutout-/datoranimerade tv-serien "South Park". I avsnittet "You have 0 friends" är det som polisen tror hänt den 29-årige mannen precis vad som händer karaktären Kyle Marsch i tv-serien.

Polisen motsätter sig dock all kritik. Man skriver i ett skriftligt svar till Svenskbladet: 

"Längst fram i polisutredningen finns det en text där det står: Alla likheter med existerande karaktärer eller verkligheten är endast slumpmässig och har inget med polisutredningen att göra."

Från flera håll har man ifrågasatt polisens slutsatser. Horst Schwarzwald är lekman i ämnet:

- Om det visar sig vara sant kan jag absolut inte förstå hur man kan dra slutsatser utifrån en tecknad serie. Jaså? Är den inte tecknad? Vad är den då? Cutout-animerad? Datoranimerad?

- Jag förstår i vilket fall inte hur man som professionell yrkesman kan färdigställa en polisutredning baserad på ett avsnitt av en datoranimerad eller cutout-animerad humorserie. Det finns så många frågetecken. Exempelvis: har du sett hur litet webbkameraögat är? Det får inte plats en människa där. Det är helt absurt, menar Schwarzwald.

Schwarzwald meddelar även att om det funnits en dislike-knapp på Facebook hade han tryckt på den angående polisutredningen.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby