Jourlinjerna hos BRIS och Rädda Barnen blev under helgen nedringda i och med den första deltävlingen i Melodifestivalen som genomfördes på lördagen. Barn och ungdomar över hela Sverige uttrycker i allt högre grad oro för att Melodifestivalen ska fungera som inkörsport till ett tråkigt svennebananliv.
Linnea Skoglund 17, är en av de många unga flickor som tittar på Melodifestivalen tillsammans med sina föräldrar och syskon.
- Alla andra i familjen tittar och då förväntar de sig även att jag ska göra det. Egentligen vill jag inte alls, men det är så enormt svårt att stå emot trycket.
Hon berättar att hennes sju år äldre syster idag lever ett tråkigt och händelselöst Svenssonliv och att orsaken till det hela är Melodifestivalen;
- Hon förstod inte vad hon höll på med, hon sögs in och hon tittade lydigt tillsammans med mina föräldrar varje år. Hon blev fast och sen var det för sent.
- Ibland ser jag henne nere på centrum med barnvagn och kassar från Willys, berättar Linnea.
Även Peter Lidström16, från Göteborg känner sig tvingad att titta på Melodifestivalen med resten av familjen;
- Man får låtsas att det är roligt och att man har någon favoritlåt som man håller på, men egentligen är jag hela tiden spyfardig och vill bara lämna rummet. Dagarna efter att jag tittat på Melodifestivalen har jag ångest och håller mig for mig själv, pratar inte med någon i skolan, jag vill inte träffa folk, berättar Peter.
- Jag är rädd att jag ska vänja mig och börja tycka om Melodifestivalen, och vilja titta på den varje år. Sen lär resten av svenssonlivet komma som ett brev på posten, giftermål, barn, hund, radhus, jag ar bara så rädd att mitt liv ska försvinna, berättar Peter för Svenskbladet.
Ovanligt nog för denna typ av fenomen verkar det som att både svenska ungdomar och invandrarungdomar tvingas av sina föräldrar att titta på Melodifestivalen. Alexander Dimitriadis 18, är en av de invandrarungdomar som är oroad över att Melodifestivalen ska fungera som inkörsport till en tyngre och komplett urtråkig svenssontillvaro.
- Mina föräldrar kommer ursprungligen från Grekland så vi brukar heja på både Sverige och Grekland, året då Elena Paparizou tävlade för Grekland var mina föräldrar eld och lågor, de tvingade mig att vifta med grekiska små flaggor och vi hoppade runt som besatta i vardagsrummet. Egentligen avskyr jag schlager, jag vill lyssna på hip hop och rap istället.
- Det är inte rätt att det ska behöva vara såhär, jag hoppas att jag har mod nog att säga nej till dem en dag. Innan jag dras in för djupt i det här, och hamnar i en svennebanantillvaro som jag inte kan ta mig ut ur, berättar Peter.
Birger Ollonborg