Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
6 2023
 
Krogkollen: Pergola

Krogkollen: Pergola

Publicerad: 2009-04-21

Denna vecka besöker Svenskbladet restaurang och krog Pergola i Jakobsberg.

Att hitta till Pergola är inte lätt för den ovane, eftersom det ligger bakom en kinarestaurang uppe på en kulle. Entrén påminner lite om ett hål in till skogstrollens berg. Enligt legender har kinarestaurangen under Pergola ett tunnelsystem under kullen där de håller en grupp thailändare fängslade och tvingar dem laga mat dag som natt. Trots att detta oftast avfärdas som en saga skulle det kunna förklara varför restaurangen serverar thaimat trots att det klart och tydligt står "kinesisk restaurang" vid entrén - krogkollen kommer återkomma till kinarestaurangen vid ett senare tillfälle.

Mina farhågor besannas när jag stiger in i den circa två kvadratmeter stora entrén till Pergola som rymmer fyra skogstroll som mest verkar stå där för att blockera folk från att komma in istället för att välkomna dem.
Jag får kontakt med bartendern och beställer en Gin & Tonic. Han ser dock förvånad ut och svarar;
- Jin Toony? Är det svensk skämt eller?

Jag ropar lite högre om en Gin & Tonic, men får till svar att "Toni inte jobbar ikväll". Jag nöjer mig med en stor stark istället eftersom pressen kring baren är outhärdlig, en dröm för gubbar som gillar att trängas med nyss fyllda 18-åringar.

Vid baren får vår utsände även kontakt med Joel, en rätt ordinär Jakobsbergbo som fyller 20 ikväll och firar sin födelsedag på Pergola. Han berättar att man får 30 cl mera öl ifall man beställer 6 pints istället för 6 stycken veckans öl, dessutom kostar pint 45 kronor och veckans öl 39 kronor. Denna beräkning är viktig för Joel eftersom han mest kommer hit för att kröka då kvinnorna på Pergola för det mesta är ointresserade av killar. Inte ens när han gett dem rosor som han köpt från den där tjejen som går runt och säljer rosor ur en hink har någon tjej varit intresserad.

Pergola skryter med stora fönster och en panoramautsikt över Jakobsbergs centrum. Fördelen med en sådan fönsterplats är att det strax efter midnatt ibland bjuds på underhållning i form av bråkande ungdomsgäng nere vid centrumfontänen. Det blir sällan allvar eftersom ingendera sida vågar slåss på riktigt, istället ägnar de sig åt så kallad "turkknuffning", där båda sidor turas om att knuffa på varandra samtidigt som de säger saker som "din mamma" och och "jag ska knolla dig, jaglovar!".

Vår utsände tycker sig hitta ett bra bord tills han märker att trubaduren börjar koppla insin förstärkare. Det blir omöjligt att prata och konversationen jag fick igång med Hassan, kusin till ägaren Hassans bror Hassan, begräsas till mellan låtarna. Ägaren Hassan har totalt fem fast anställda, där samtliga består av kusiner, svågrar, hönsplockare samt bröder.

Pergolas scen är smått legendarisk - här spelar alla möjliga band och trubadurer som Hassan hyrt in för 200 kronor kvällen plus ett varmt mål mat. Kvällens höjdpunkt är när trubadurerna sjunger "Who the fuck is Alice", då brukar circa 70% av kunderna sjunga med i refrängen.

Inget särskilt uppseendeväckande händer under kvällen förutom när Anita (45) ställer sig och dansar på ett bord. Samt att Hassans fru råkar snubbla på en ölback i köket, vilket leder till att det blir ganska högljutt i köket när Hassan diskuterar denna incident med sin fru.

Pergola är en ungdomsgård med fullständiga rättigheter, skogstroll i entrén samt svårt för besökaren att beställa annat än stor stark. Det är ändå en bra stämning hela kvällen - till skogstrollens förtret.

Betyg : 2

Det blir ett jvla s p Pergola nr banden brjar spela.
Det blir ett jvla s p Pergola nr banden brjar spela.

Sune "Masen" Svänglund

Fler artiklar av Sune SvänglundLsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 15 kommentarer

Billig öl
Synd om dom stänger. Billig öl 29:- för en stor stark är billigt. Dom kanske kan öppna en Indisk restaurang eller en Packistansk, curry curry!

"Jacke", (för 34 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Ja jävlar
Ja de jävla drag där, men hörde att dom ska stänga. Fyfan.

Erik, (för 34 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

så sant.
Har varit stammis på pergola sen jag blev 18. Älskade stället först. Men går dit sällan längre. Stället är för 18åringar. Och om inte det, patetiska äldre som tror dom är yngre.

anonym, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

vilket ställe!
Jag sitter på pergola nu, dit dragen av min flickvän och hela recensionen är sann.

pven, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Orättvost!
fast dom hat mintsmak på tandpetarna!

Gourmeten, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam