Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
7 2023
 
"Böglyftet", av okänd konstnär, är ett av de populäraste verken i utställningen.
"Böglyftet", av okänd konstnär, är ett av de populäraste verken i utställningen.

Internetkonst ställs ut på Nationalmuseum

Publicerad: 2009-11-22

I helgen öppnade Nationalmuseum i Stockholm sin nya utställning med så kallad Internetkonst. Det är första gången som digitalt skapade bilder ställs ut jämsides med de många klassiska målningar som inryms i Nationalmuseum.

Nationalmuseums intendent Helen Hallenfléns Archer berättar hur det kommer sig att ett av Sveriges anrikaste museum nu ställer ut Internetkonst;
- Vi på Nationalmuseum reflekterar ju allmänhetens syn på konst, om då en hel yngre generation väljer att konsumera sin konst på Internet så måste vi följa med i den trenden.

- En del konstkritiker menar att Nationalmuseum inte passar för denna sorts digitala konst, utan att den hör hemma på Moderna museet. Men så är inte fallet eftersom det rör sig om klassisk avbildningskonst, där människogestalten och dess former visas, man kan säga att det handlar om Erik Zorn i modern tappning, berättar Helen Hallenfléns Archer för Svenskbladet.

Utställningen omfattar tjugosex olika verk som laddats ned från nätet, motiven varierar, det finns både djur och människor, bland djuren återfinns bland annat en katt med krypskyttegevär och en mops som är utklädd till Yoda från Stjärnornas Krig. Bland människorna förekommer ett antal utländska medieprofiler såsom Chuck Norris, George Bush och Barack Obama, men även svenskar som det gamla svenska dansbandet Gert-Jonnys.

"Böglyftet" är en av de många konstverk som Nationalmuseums intendent Helen Hallenfléns Archer hittade på Internet, när hon såg bilden förstod hon genast att hon snubblat över någonting mycket värdefullt;
- Detta är en tidlös vacker reflektion av manskroppen och samtidigt inryms ett mysterium i bilden. Är dem båda killarna i bilden älskare eller bara vänner? Och ifall de bara var vänner, tvättade då killen med piercingen händerna efter att ha tagit bilden?

Utställningen Internetkonst pågår vid Nationalmuseum i Stockholm från November 2009 till April 2010, gratis inträde.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby