Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Även gummor och påskkärringar kommer numera att kunna bötfällas om de bär huvudduk.
Även gummor och påskkärringar kommer numera att kunna bötfällas om de bär huvudduk.

0.000003% av befolkningen kräver ny lag

Publicerad: 2010-08-06

Utbildningsminister Jan Björklund identifierade idag den i särklass absolut viktigaste frågan inför valet 2010 vilken utklassar alla de andra frågorna såsom tillväxt, miljö och utbildning.

Enligt Björklunds nya förslag ska det nu på samtliga läroverk i Sverige vara totalförbud mot att bära så kallad huvudduk, Björklund motiverar sitt utspel;
- Skolan är en plats där vi ska lära ut demokrati, jämlikhet och frihet, då kan vi inte ha folk som gör precis som de vill och klär sig som enbart de känner för.

Tjänstemän vid justitiedepartementet har kommit med åtskilliga invändningar vad gäller Björklunds utspel, de flesta invändningar handlar om att själva frågan är en icke-fråga pga den mycket begränsade omfattningen av det så kallade "problemet";
- Aldrig någonsin har väl en så liten grupp i samhället, de som bär burka, tagit upp så många regeringstimmar som denna, berättar en anonym tjänsteman.

- Antalet burkaanvändare i Sverige uppskattas till färre än 30, av dessa är det en person som går på högskola, berättar tjänstemannen.

Den andra invändningen som riktats mot den nya bestämmelsen är att den sidoeffekt som uppstår innebär ett förbud mot alla typer av huvuddukar, både för gamla gummor och påskkärringar;

- Vi kan inte skilja på folk och folk, en huvudduk är samma sak för alla oavsett om det är en huvudduk, en burka eller en sjal, berättar Tobias Lindholm, verkställande överjurist vid Justitiedepartementet.

- Sverige är ett fritt land där vi nu även ska tvinga invandrare att vara fria, då går det inte att vi diskriminerar och tillåter svenskar att klä sig som de vill heller, alla huvddukar måste försvinna med detta beslut i annat fall blir det i praktiken omöjligt att genomföra.

Göran Stollerud, professor i statsvetenskap samt religionsvetenskap vid Lunds Universitet har kommenterat nyheten;
- Kampen om Sverigedemokraternas 5% andel av väljarna är hård och nu gör Folkpartiet allt för att komma åt dem, ungefär som i valet 2002, jag hoppas det kommer rinna ut i sanden så vi får behålla våra påskkärringar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 DN2 SvD6
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!