Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Samtliga partiledare var verens om allting vid SVT:s debatt.
Samtliga partiledare var verens om allting vid SVT:s debatt.

Alla eniga vid partiledardebatt

Publicerad: 2010-02-01

Under söndagskvällen möttes för första gången under valåret samtliga av riksdagspartiernas partiledare för en debatt i SVT:s Agenda. Förväntningarna var höga då det är relativt jämnt mellan de två blocken och tre av partierna ligger precis vid 4%-gränsen i opinionsmätningarna.

Programledaren Anna Hedenmo valde att starta debatten med ämnet kärnkraft och gav ordet till Mona Sahlin kommenterade hon;
- Vi vill ordna en hållbar och realistisk energiförsörjning för Sverige.

Ordet gick därefter till statsminister Fredrik Reinfeldt som överraskande svarade;
- Men det vill ju faktiskt vi också, vi kanske ska samarbeta?

Debatten övergick sedan i en diskussion om hur man på lättast vis kombinerar olika energialternativ för att ordna en realistisk lösning för Sveriges framtida energiförsörjning, efter bara 10 minuter var samtliga partiledare överens om en hållbar lösning.

Partiledarna avfärdade sedan en fråga om slöjförbud från programledare Anna Hedenmo, alla sju partiledare var överens om att en fråga som inte rör mer än 20-30 kvinnor i hela Sverige inte är något som är värt att ta upp viktig tid med, dessutom tyckte dessutom samtliga att ett klädförbud inte är värdigt ett land som kallar sig fritt och demokratiskt.

Under de kvarvarande 45 minuterna utarbetade man sedan en plan för hur man gemensamt ska tackla arbetslösheten samtidigt som man gynnar tillväxten på hållbart miljövänligt vis, hur man reformerar sjukförsäkringen så att de sjuka verkligen kan få hjälp och man kan rota ut myglarna, en ny föräldraförsäkring, en överenskommen skattesats, en gemensam Afghanistanpolicy samt ett löfte från Hägglund att göra sig av med alla homofoba riksdagsmän.

Ledarna för de två olika blocken, Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin, enades sedan om ett gemensamt uttalande att avsluta debatten med;
- Egentligen vill vi ju bara göra det bättre för de som röstar på oss, det svenska folket.

Debatten avslutades sedan med att alla partiledare tog varandra i hand, kramades och gratulerade till det nya samarbetet. En leende Jan Björklund boxade kamratligt på Lars Ohlys axel och sa "Tänk att vi kunde komma så bra överens din gamla kommunist!". Samtidigt uppmuntrade en moderlig Mona Sahlin Göran Hägglund och försäkrade honom om att de "säkert kommer att klara 4%-spärren" och även ifall de inte gör det ska de ändå "få vara med och bestämma".

Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt tog sedan varandra i hand, ställde sig framför de övriga partiledarna och höjde upp handslaget ovanför huvudet, samtidigt som Gert Fylking skuttade ut från kulisserna iklädd rosa träningsoverall för att överlämna blommor till de båda partiledarna.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Aft1 Aft2 Aft3 Aft4 Aft4 svd1 svd2 dn dn2 dn3 dn4 dn5 exp1 exp2 exp3 exp4 exp5 exp6 exp7 sydsvenskan
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!