Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Visby blir kärnan Gotlandsfängelset där 900.000 fildelande brottslingar kommer interneras.
Visby blir kärnan Gotlandsfängelset där 900.000 fildelande brottslingar kommer interneras.

Domen mot Piratebay: "Dagen då Internet dog"

Publicerad: 2009-04-17

Under förmiddagen fälldes männen bakom fildelarsajten The Pirate Bay - Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde och Gottfrid Svartholm Warg - för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Samtliga döms till ett års fängelse. De döms också att betala 30 miljoner kronor i skadestånd.

Domen får prejudicerande effekt och polis över hela landet är nu upptagen med att gå från hus till hus för att gripa fildelare som handfängslas och stoppas in i bussar som sedan för dem vidare till Nynäshamns hamn söder om Stockholm. Där skeppas de vidare med Gotlandsfärjan till Gotland som nu förvandlas till ett avspärrat högsäkerhetsfängelse.

- Detta är drastiska mått att rekvirera en hel ö för att användas av kriminalvården men det är tyvärr den enda lösningen, vi har räknat att antalet arresterade kommer att uppgå till minst 900.000, en majoritet är män i åldrarna 12-35, men även många kvinno
r, berättar Sune Lövhagen ordförande i kriminalvårdskommitén.

- Våra fängelser är redan fulla med brottslingar och att lägga 900.000 fångar till dem är omöjligt, vi bygger helt enkelt en fem meter hög betongmur en kilometer inåt landet på Gotland, sätter lite taggtråd på den, ett par vakttorn med hagelgevärsbeväpnade vakter och så levererar vi mat via helikopter åt fångarna inne i fängelset, berättar Lövhagen.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt har uttalat sig om de nuvarande händelserna;
- Vi vill inte kriminalisera en hel generation... men nu kan ni glömma det för det blir så ändå. Kanske två generationer till och med, tillägger han.

Skadeståndskravet från skivbranschen växer nu även i takt med att arresteringarna sker, i snitt räknar man med att varje arresterad person kommer få 5-7 miljoner kronor i böter. Detta innebär att det sammanlagda skadeståndskravet kommer att bli circa 5,400 miljarder, eller i andra termer 5,4 biljoner kronor.

På fredagseftermiddagen florerade även en mängd rykten om en motståndsrörelse av militanta fildelare i Västerbotten kallad "17:e Aprilrörelsen - Filantroperna", många ungdomar flyr nu till de västerbottniska skogarna för att gömma sig från polis och åklagare, Svenskbladet kommer att följa utvecklingen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev