Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Adriana Lender chef för Försäkringskassan och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har varit på studieresa tillsammans
Adriana Lender chef för Försäkringskassan och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har varit på studieresa tillsammans

Försäkringskassans nya arbetsläger enligt Auschwitz-metoden

Publicerad: 2011-05-06

Försäkringskassan i Sverige stal mer än hälften av det skadestånd tyska staten betalat ut till Miriam Landau som kompensation för hennes lidande under andra världskriget.

Miriam Landau tvingades sopa gatorna i ett ungerskt ghetto och placerades sedan koncentrationslägret Auschwitz.

Hon överlevde, men blev svårt sjuk och sängliggande i flera år. Så småningom gifte hon sig och hon och hennes make kunde resa till Sverige på 1950-talet. Men hon var för sjuk för att arbeta och har levt på en pension som Försäkringskassan delade ut.

- Det skulle vi aldrig tillåtit idag, säger Försäkringskassans chef Adriana Lender. Nu bryr vi oss inte om vad hon inte kan, utan vad hon kan istället.

För några år sedan fick Miriam Landau ett skadestånd på 80 000 från tyska staten, för de lidande hon tvingats utstå under andra världskriget. Men Tyskland valde att kalla skadeståndet för pension. Försäkringskassan tog därför 42 942 kronor av "pensionen" och sänkte Landaus svenska pension till 5800 kronor.
- Vi tog bara det som var vårt, hon fick ju en pension för sitt flitiga arbete i ghettot. Tyvärr förlorade vi i Regeringsrätten, men fallet har inspirerat oss att ta nya tag. 

- Jag och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har varit på studieresa i Auschwitz och förvånades över att så många så kallade sjuka individer faktiskt klarade av att arbeta så hårt. Både fysiskt, med vägbyggen, och på annat sätt med medicinska experiment.

- På fotona från den tiden ser man utmärglade människor som ler in i kameran och ser ut att trivas och ha det bra.

Hillevi Engström fyller i:

- Med FAS 3 har vi bara kommit en liten bit in i den nya blomstrande ekonomin. Nyföretagandet är inne i en renässans. Det är oerhört glädjande att se så många småföretag som verkligen vågar.

- De anställer svårt cancersjuka läkare som bara orkar jobba 25% på sjukhuset, men med FAS 3 får de vara hela dagarna på jobbet och virka blommor. Vi har satt de inbillningssjuka i arbete, i heltidsjobb.

- En applåd för de modiga arbetsgivarna, som vågat anställa alla dessa inbillningssjuka latmaskar!

- Men är det inte så att arbetsgivarna får 5000:- per person som de sätter i FAS 3?

- Jag kan inte se något fel med det, svarar arbetsmarknadsministern och Försäkringskassans chef med en mun.

- Och var det inte så att just det företag som satte folk att virka blommor inte ens hade något garn?

- Så mycket bättre för latmaskarna, då slipper de jobba, svarar Lender och Engström återigen med en mun. Och sedan gör de en high five och ler nöjt och lyckligt.

Den svenska arbetsmarknadspolitiken har uppenbarligen kommit in i en ny fas. Den nya svenska modellen.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: GP The Times SvD AB GT A Beautiful place SVT AF FAS 3 SVT Uppdrag granskning
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam