Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Bibliotek förväntas drabbas hårt av domen.
Bibliotek förväntas drabbas hårt av domen.

Konsekvenserna av den fällande domen mot Piratebay

Publicerad: 2009-04-21

Den fällande domen mot Piratebay får stort genomslag i internationell massmedia. På nyhetssajter som The Guardian, BBC och Sky News var domen ”Breaking news” under fredagsförmiddagen. Just nu pågår omfattande spekulationer om effekterna av domen i åtalet mot fyra personer bakom Piratebay.

Svenskbladet kan idag som enda tidning exklusivt presentera det förslag på åtgärdsprogram som Henrik Pontén & C:o tagit fram som konsekvens av domen. Åtgärdsprogrammet är följande:


1.     När nu tingsrätten slagit fast att skadeståndet för varje nedladdning i princip ska vara fullt pris för produkten, är det dags att gå vidare enligt nedan.

2.    De första fildelarna var biblioteken. Värdet av deras hittillsvarande fildelning belyses av följande räkneexempel: 80 år gånger en miljon lån per år gånger 300 kr = 24 miljarder kr (minus den blygsamma ersättning de har betalt). OBS: många bibliotek lånar även ut CD-skivor á 189 kr. Denna skuld bör omgående betalas till bokförlagen.

3.    Tingsrätten bör nu närmare definiera vad som är fildelning: utlåning av skivor till andra (enligt Per Gessle m.fl. 1981), liksom av böcker, DVD etc. För äkta makar kan förslagsvis en reduktion av tilläggsavgiften med 50 % medges. Ett kontrollsystem bör införas, så att äganderätt till böcker/CD/DVD etc som förvaras i hemmet kan styrkas. Lånade exemplar får inte förekomma utan beläggs med avgift = inköpspris.

4.    Fildelning är dessutom spelning av musik i radio och TV samt visning av film i TV. Radio- och TV-bolagen bör betala avgift enligt produktpris gånger antalet lyssnare/tittare. Kontrollen av hur många som lyssnar/tittar på varje program bör byggas ut kraftigt. Ersättningen för musiken i ett program av typen ”Så ska det låta” kan då bli: med ungefär en CD per program och 2 miljoner tittare blir det 380 miljoner kr.

5.    När alla ersättningssystem är fullt utbyggda och filmbolag/musikindustri/bokförläggare förklarat sig nöjda, kan man överväga att ta bort den kopieringsavgift som nu tas ut på alla tomma CD och DVD-skivor, som konsumenter använder för att backa upp sina digitala bilder, privata videofilmer mm.

6.    Troligen kommer de dryga kostnaderna att medföra att biblioteken stänger och radio och TV avstår från att använda upphovsskyddat material, men det är i så fall en konsekvens man får ta. Ingen ska få stjäla andras verk.

7.    Det har då äntligen blivit ordning och reda och ingen kan tjuvlyssna på musik utan att köpa en CD eller tjuvtitta på en film utan att köpa en DVD/BD eller gå på bio. Radio och TV kan användas till samhällsinformation och andra fostrande och uppbyggliga program. Internettrafiken kommer att avlastas. Industrin har därmed fått sin största framgång i Sverige sedan 1931, då grammofonmusiken i radio genom en överenskommelse mellan Radiotjänst och skivfabrikanterna skars ner till sex timmar i veckan. Detta var naturligtvis en kompromiss. Skivfabrikanterna ville inte ha någon grammofonmusik alls i radio.

8.    Därefter är det dags att gå vidare. Om man t ex lägger upp en familjevideo på YouTube där ens småbarn dansar till bakgrundsmusik, bör avgift erläggas för denna musik (en stämning av ett sådant fall lär redan ha skett). Förslagsvis kan avgift erläggas enligt den princip som tillämpades vid införandet av trängselskatt i Stockholm, dvs. den avgiftsskyldige ska själv och utan anmodan veckovis läsa av hur många som har tittat på klippet och därefter skicka in betalning enligt ovan (antalet tittare gånger priset för musiken) inom fem dagar. Vid utebliven betalning utkrävs straffavgifter.

9.    För att övervaka att allt går rätt till inrättas ett nytt upphovsrättsverk med stora befogenheter. Ett förslag till generaldirektör är Henrik Pontén. Pappersbokssektionen skulle kunna förstås av Dick Harrisson, som tror sig ha blivit berövad stora inkomster av Piratebay. Musiksektionen kan ledas av Per Gessle eller Björn Ulveus, som så träffande har kallat fildelarna för simpla tjuvar.


Annons

Boris Bogart

Fler artiklar av Boris Bogart


Annons
Helfoder för hund och baby