Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Piratpartiet har mnga spnnande policies inom bde finans, utrikespolitik, frsvaret och barnomsorgen.
Piratpartiet har mnga spnnande policies inom bde finans, utrikespolitik, frsvaret och barnomsorgen.

Piratpartiet handlar inte bara om fri fildelning

Publicerad: 2009-05-11

Då valet till EU-parlamentet närmar sig med stormsteg rapporterat Svenskbladet om ett av uppstickarpartierna som räknar med att komma in i parlamentet, Piratpartiet. Svenskbladet har pratat med Christian Engström, före detta Folkpartist, som står överst på Piratpartiets kandidatlista för valet till EU-parlamentet.

En av de frågor som ligger närmst till hand är vilken partigrupp Piratpartiet kommer tillhöra i Europaparlamentet ifall de kommer in?

- Den som ligger närmast oss i våra frågor, endera den gröna eller den liberala eller den konservativa eller den neokonservativa, vi får se vilka det blir, kommenterar Christian Engström.

Men vilken av grupperna kommer väljarna inte att få reda på före valet?

- Det bestämmer vi efter valet. Om vi berättar innan så löper vi ju risken att förlora en massa väljare som kanske inte instämmer med den politik som förs av den grupp vi väljer.

En av de saker som ni kritiserats för är att ert parti endast förknippas med fildelning och Piratebay, har ni egentligen någon annan politik förutom fildelning formulerad överhuvudtaget?

- Oh ja, den nästnäst viktigaste frågan efter fri fildelning och integritet på nätet är ekonomin, det ser för tillfället mörkt ut för Sverige och världen de närmaste åren. Vanliga barnfamiljer har svårare att få pengarna att räcka till vanliga basv aror såsom mat och kläder. Därför vill vi i Piratpartiet sänka momsen på piratinspirerade kläder från 25% till 7%. Detta skulle leda till besparingar för alla svenskar (som kan tänka sig att gå klädda som pirater) och därmed mer pengar i plånboken för andra nödvändiga saker i dessa kristider, förklarar Engström.

Piratpartiet har stora planer för barnomsorgen, som man anser har ställts åt sidan i alltför många val;
- Vartenda dagis, oavsett om det är privat eller drivs i kommunal regi, skall ha tillgång till en lekställning i form av ett sjörövarskepp. På de dagis där byggnadstillstånd inte kan fås ska de istället få en så kallad uppblåsbar "hoppborg" i form av ett piratskepp, kommenterar Engström.

Försvarspolitiskt är Piratpartiet det enda partiet som vill rusta upp försvaret;
- Vi vill genast beställa sex nya fregatter och minst tre nya galjoner till flottan, dessutom ett tiotal sloopar för transportändamål. Fregatterna och galjonerna ska vara byggda i solid Ek, ha minst två kanondäck samt lastkapacitet på minst tvåhundra ton karibiska sockerbetor, rom från Jamaica eller silver och guld från Sydamerika.

- Vi vill sedan skicka flottan mot Caracas eller Panama i Sydamerika där vi, om vi har tur, kan fånga både Treasure Fleet och Silver Train samtidigt. På så vis skulle vi kunna nollställa hela stadsskulden och lösa hela krisen med de svenska finanserna, berättar Engström upphetsat.

Utrikespolitiskt menar Piratpartiet att Sverige tack vare sin unika position som både neutralt och piratvänligt bör stiga in i en traditionell roll som medlare i konflikten med piraterna utanför Somalias kust;
- Sverige är det land som är mest prominent inom piratkretsar efter Somalia, se bara på all internationell uppståndelse kring Piratebay-rättegången, kommenterar Engström.

På kulturfronten lutar Piratpartiet dock mer åt vänster, här vill man återinföra gratis inträde på Vasamuséet samt Sjöhistoriska muséet i Stockholm.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SVD
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev