Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Amelias idealsamhlle ser ut som i Mad Max II
Amelias idealsamhlle ser ut som i Mad Max II

Piratpartiet vill ha Apokalyps

Publicerad: 2009-05-28

Det är inte många dagar kvar till EU-valet och statistik från statisktiska specialinstitutet visar att mer än 50% av väljarna ännu inte bestämt vilket parti de ska rösta på. En av årets uppstickare är Piratpartiet som många experter nu anser har en god chans att få en eller flera representanter i EU-parlamentet.

Det var i och med den fällande domen mot Piratebay som Piratpartiet fick en strid ström av nya medlemmar bestående av integritetsförsvarare, fildelande ungdomar och porrnedladdande onanister. Partiet har dock kritiserats för att de i stort undviker debatt om precis allting förutom copyright, upphovsrätt och patent.

Birger Ollonborg har gjort en exklusiv intervju med Amelia Andersdotter, Piratpartiets nummer två på listan över valbara EU delegater. Detta är de frågor som är viktiga för Piratpartiet och varför.

Vilka är de hjärtefrågor som ni vill föra med er till EU?

- Upphävningen av copyright, patent och alla andra onödiga lagar.

Ni har kritiserats för att inte ta ställning i ett antal politiska frågor, hur ställer ni er i en fråga som vad vi ska göra för att begränsa miljöfarliga utsläpp?

- Om fildelningen släpps fri har vi beräknat att digital förvaring är miljövänligare än tillverkning av CD- och DVD-skivor, dessutom går mindre plast och energi åt då man inte tillverkar plastfodralet eller pappret som används till omslaget. Vi har beräknat att fri fildelning skulle minska den västliga världens utsläpp med circa 80%, så nog har vi allt en miljöpolicy alltid.

Hur ställer ni er i en fråga som utstationeringsdirektivet och den fackliga konflikte i och med byggandet av skolan i Waxholm?

- Jo, om fildelningen släpptes fri skulle de här byggarna inte behöva arbeta överhuvudtaget eftersom de skulle kunna få all underhållning gratis. De skulle istället kunna vara hemma hela dagarna och titta på DivX på datorn eller ladda ned MP3 filer.

Utrikespolitik är en brännande fråga för många väljare, hur skulle ni lösa konflikten mellan Palestinierna och Israel?

- Svaret ligger i att legalisera fildelning, på det viset kan palestinierna ladda ned gratis Israelisk underhållning och lära sig om deras kultur, samma sak för Israelerna, och på så vis skulle de lära känna varandra bättre och till slut leva i fred.

Hur ser det idealiska samhället ut för er i Piratpartiet?

- Det är en post-apokalyptisk blandning av Flykten från New York, Mad Max II och Mad Max bortom Thunderdome, en värld utan onödig upphovsrätt, patent och lagar. Alla är fria att åka omkring på sina motorcyklar, stjäla bränsle och fildela så mycket de bara orkar.

- Alla filmerna finns förresten att ladda ned gratis på Piratebay, tillägger Amelia innan jag tackar för intervjuen och önskar henne lycka till med sin valkampanj.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD Sthlm City
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam