Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Valpen Elvira ingår i Lars Vilks nya konstverk.
Valpen Elvira ingår i Lars Vilks nya konstverk.

Lars Vilks låser in hundvalp i varm bil

Publicerad: 2010-07-08

På tisdagsmorgonen eldade Feministiskt initiativ (F!) upp 100 000 kronor för att visa på löneskillnaderna som existerar mellan män och kvinnor. En manifestation som fått massiv kritik.

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, ligger bakom partiets nya, aggressiva PR-linje. 

- Man måste våga i dagens samhälle. Man måste våga och man måste sticka ut. Det gjorde vi med vår manifestation. Det kommer vi även göra med nästa.

Det enorma mediala intresset, som tros kommer omge Feministiskt initiativs nya politiska utspel, i kombination med att manifestationen kan beskrivas som "konst" på fakturan, har lockat till sig konstnären Lars Vilks. 

Lars Vilks, som tycks göra vad som helst för lite uppmärksamhet eller medlidande, gärna i kombination, har skapat ett konstverk som går under arbetsnamnet "Hot dog".

Konstverket går ut på att Lars låser in en liten, liten hundvalp i en varm bil, mitt på dagen, med bara en liten, liten fönsterspringa som ventilation. Vid bilen kommer Gudrun Schyman stå med en megafon och övertyga folk om att rösta på F!.

Gudrun Schyman igen:

- Jag har en ganska gäll röst, men megafonen gör så att den hörs en längre sträcka. På så sätt kan fler människor höra vårt budskap. Och med den här manifestationen hoppas vi att folk får upp ögonen för F!

Lars Vilks berättar om konstverket:

- Om människor blir upprörda är det deras fel. Som konstnär måste jag få stänga in en hundvalp i en varm bil. Det är min rättighet att göra det. Om man tänjer på det, ingår det faktiskt i yttrandefriheten att få låsa in en hundvalp i en varm bil. Dessutom kommer tidningarna att skriva om det här, eller ja, Aftonbladet som är de enda som bryr sig om mig, men ändå. Det är bra för yttrandefriheten att tidningarna skriver om mig.

Hundvalpen Elvira, 8 veckor, som Lars Vilks köpt, ligger på gräsmattan intill och slickar sig ren efter en härlig dag ute i friheten. Inom en snar framtid kommer hon att ligga i en varm bil, inlåst av den man hon ovillkorligt älskar. 

Allt för konsten och yttrandefriheten. Och uppmärksamheten.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: DN Expressen Aftonbladet Pitetidningen NSD Norrbottenskuriren Sydsvenskan Aftonbladet Expressen Newsmill DN.se Expressen HD Expr KvP DN2 GP
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev