Rullstolsbundne Peter Siwkvist reste i torsdags förra veckan via tåg från Stockholm till Uppsala, han fick dock inte stiga av tåget vid sin destination, utan tvingades stanna kvar ombord tills tåget nådde dess slutdestination, för att där sedan återvända till Stockholm.
Anledningen till att Peter inte fick stiga av tåget var pga att ingen personal vid Uppsala tågstation var utbildad att trycka på knappen som fäller ut rullstolsrampen. Peters personliga assistent som alltid följer med honom frågade om inte hon kunde få försöka trycka på knappen som fäller ut rampen, detta fick hon på inga villkor göra meddelade SJ:s stationspersonal.
Även vid avgången i Stockholm var knappen ett problem, och det var först ett par minuter innan avgång som man genom utrop lyckades få tag på en person med "knappkompetens" som av en slump befann sig på T-Centralen.
SJ;s kommentar till det inträffade är att rullstolsbundna passagerarna är "krångliga" och "mindre värda än vanliga passagerare", samt att de måste ringa ett speciellt nummer som ingen känner till och som bara är öppet vardagar 9:00-12:00 och 14:00-16:00. Via numret kan man förvarna så att personal med korrekt kompetens finns på plats på stationen där passageraren ska stiga av.
Talesman för SJ Sven-Göran Törnwall har kommenterat företagets rutiner;
- Alla resor av funktionshindrade måste föregås av samtal till våran särskilda telefonlinje minst 10 arbetsdagar innan önskat avresedatum. Personal utan rätt kompetens får på inga villkor trycka på knappen som fäller ut rullstolsrampen, detta är både av säkerhetsskäl och försäkringsskäl.
- Om knappen som faller ut rampen används av personal utan korrekt utbildning kan detta leda till en mängd oplanerade konsekvenser, rampen kanske inte fälls ut, eller i värsta fall kanske hela tåget sprängs i luften, tillägger Sven-Göran Törnwall.
Peter är nu arg och besviken och meddelar via telefon att han kommer att anmäla SJ för diskriminering pga det inträffade.
SJ låter via en icke namngiven kontaktperson hälsa att det inte är deras fel att Peter är rullstolsbunden och att han ska "sluta gnälla, resa sig upp och lära sig gå istället för att skylla alla hans problem på dem".
Birger Ollonborg