Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Svenska tanter nu inte längre tråkiga

Svenska tanter nu inte längre tråkiga

Publicerad: 2009-02-10

Efter att i åratal haft Maud Olofsson och Angela Channing som förebilder har nu de svenska tanterna satsat på en omprofilering, de så kallade "nytanterna" drar sig inte för att åka snowboard eller levla upp en Squigg herder till level 40.

Hur eller varför denna trend med nytanter har kommit till är ännu inte känt, men den det ökade intresset Yoga-kurser och antalet Game cards till World of Warcraft som sålts till äldre damer över hela landet tycks bekräfta trenden. 

Stavgång och virkning byts nu alltmer ut mot onlinespel, snowboarding och marijuanarökning:
- De nya tanterna utforskar en hel värld som de tidigare inte tagit del av, berättare Pierre Ericson forskare vid institutet för sociala frågor.

Vad som inspirerat denna förändring är inte känt, man menar dock på att det kan ha att göra med att efter århundraden av sura och gnälliga tanter har ett stort antal individer fått nog och detta har sedan lett till ett trendbrott som påverkat hela den sociala gruppen.

En rapport genomförd av socialdepartementet varnar nu för att tanternas förändrade beteende kan orsaka större mängder av lycka i det svenska samhället som stort.

- Även om det än så länge bara rör en samhällsgrupp så blir det ofta en så kallad knock-back effekt som är synlig först efter ett tag. Exempelvis kommer de här tanterna i kontakt med andra människor när de åker buss, handlar på Konsum eller bara går på stan, kommenterar Pierre Ericson. p>

- Detta kan få som följdeffekt att fler människor väljer att lämna Sverige för länder där man fortfarande gnäller och krånglar över småsaker och tanter fortfarande går runt och ser sura ut med någon miniatyrhund i famnen. Minskad population betyder även mindre skatteintäkter och så går vi miste om de mest innovativa människorna, de unga, som behövs för våran ekonomi, konstaterar Ericson.

En manlig fyrtiotalist, Gustav Abrahamsson, har kommenterat trenden med nytanterna:

- Min far fick äta barkstuvning under kriget, inte fråga dom efter sushi eller kebab. Men nu ska ungarna ha coca cola och pizza och hamburgare och sprutgrädde och allt möjligt amerkanskt skräp. 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby