Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Dennis Kraft-Gylling, 18, kan allt om etik. Men inte Aftonbladets.
Dennis Kraft-Gylling, 18, kan allt om etik. Men inte Aftonbladets.

Dennis får inte forska om Aftonbladets tvivelaktiga etik

Publicerad: 2013-10-03

Dennis Kraft-Gylling, 18, från Nora-Eneby älskar etik och kan nästan allt i ämnet. Han har studerat det mesta som är skrivet om etik - men saknar ett dokument om Aftonbladets etiska kompass. 

- Vi lämnar inte ut våra etiska dokument, säger Aftonbladets informationskommunikatör Johanna Wallin.

Dennis Kraft-Gylling har alla band av Encyklopedia Etica hemma i bokhyllan och överallt finns informationsbroschyrer, böcker av kända filosofer ligger på nattduksbordet. Anteckningar i blyerts blandas med böcker och studielitteratur.

- Jag har varit intresserad av etik sedan jag var 7-8 år gammal, säger Dennis. De senaste åren har jag valt att forska mer och mer om kvällstidningarnas etik. Jag har läst varje kvällstidning sedan 2003, och sedan 2006 har jag sparat alla exemplar. Jag saknar bara fem fysiska tidningar.

Det är inte ett allmänbildningsintresse som Dennis har, utan ett mer specifikt intresse:

- Det jag tycker är intressant är kvällstidningsetiken kontra hur många sålda lösnummer, eller nu på senare tid; antal klick.

- Får man publicera utelämnande, sårande, kränkande eller andra detaljer ur någons liv bara för att få fler klick? 

Det är sådana saker som Dennis tänker på hemma i trean i Nora-Eneby. Just nu bor han själv där.

- Mamma var med om en olycka när hon var i Indien nyligen och ligger på sjukhus. Hon vaknade ur koman, men man kan inte prata med henne. Hon känner inte igen mig, berättar Dennis.

Pappan bor i Wales.

- Han kör lastbil. Mamma och han träffades i Indien i början av 90-talet. Mamma är uppvuxen i en ganska rik familj, så jag antar att hon behövde komma ifrån sin stränga uppfostran när hon åkte till Indien. Att hon blev gravid med en skallig 39-årig lastbilschaffis var en del i det där att hon skulle slå sig fri, tror Dennis.

Dennis häller upp kaffe i kopparna med motivet Taj Mahal i soluppgång. 

- Det är jobbigt nu, för mamma är ju inte min mamma, inte som jag känner henne. Hon ligger bara och dreglar i en sjukhussäng. Det är inte värdigt. Hon luktar inte gott heller. Det brukade hon alltid göra, berättar han.

- Läkarna säger att hon aldrig kommer att bli bättre, att hon kommer att ligga där och lukta kiss och dregla och aldrig mer känna igen mig. I och med min sjukdom har jag svårt att ta in det, men jag förstår att det inte är bra.

Det som Dennis gör för att slippa tänka på att mamman blivit en grönsak är att forska vidare om etiska riktlinjer.

Dennis berättar att han saknar en sammanställning av Aftonbladets etiska riktlinjer, sedan är hans samlig komplett. Men Aftonbladet vägrar dela med sig av dokumentet:

- Vi har som policy att inte dela med oss av vår företagspolicy. Speciellt inte till någon konstig aspbergerunge, säger Aftonbladets informationskommunikatör.

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: Aftonbladet Dennis Hemsida
Annons