Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Heinz Schmuck och Anna Sommerlaths hemliga kärleksbarn
Heinz Schmuck och Anna Sommerlaths hemliga kärleksbarn

Drottning Silvia hittade släkting som inte var nazist

Publicerad: 2011-05-23

Det var inte förrän drottning Silvia hittade tvillingarna Lee och Loo som hon kunde avfärda ryktet om att alla hennes släktingar skulle vara nazister.

Lee och Loo är resultatet av en utomäktenskaplig förbindelse mellan drottning Silvias farfars mor Anna Sommerlath, född Tille och en varietéartist vid namn Heinz Scmuck, som turnerade i USA när familjen Sommerlath tillfälligt hade emigrerat till Chicago.

I brev och dagboksanteckningar som Chicago Public Library förvarat i sitt arkiv kan man läsa om hur Anna Sommerlath längtade hem till sin lilla hemby Erder, i Niederschsen, och hur hon vantrivdes i gangsterstaden Chicago och hur hennes make, Carl Sommerlath mer och mer förvandlades till ett alkoholiserat vilddjur som mest hängde på krogarna och bara kom hem för att slå sin fru.

En lördag var Anna med sina barn, Moritz (drottning Silvias farfar) och Marie på cirkus. Det var en liten grupp som uppträdde i parken. Anna fick genast upp ögonen för den stilige lindansören, som sedan kom in som både lejontämjare och clown. Detta var Heinz Schmuck. Och Heinz hade också fattat tycke för Anna. Men det vara bara klädd som clown han vågade närma sig henne, med en ros.

Fastknutet i rosen satt ett hemligt meddelande: "Möt mig utanför min vagn ikväll klockan 8."

Anna och Heinz inledde en utomäktenskaplig romans, som resulterade i ett par tvillingflickor, Lee och Loo, och Anna planerade att lämna sin make, när han plötsligt kom i kontakt med den amerikanska nykterhetsrörelsen. Han frälstes från spriten, bad sin älskade maka om ursäkt för det helvete han tvingat henne att genomlida och hon bekände sin otrohet och lämnade bort oäktingarna Lee och Loo.

Anna och Carl Sommerlath flyttade hem till Tyskland igen, där de bosatte sig i Hannover-Linden och de levde lyckliga där till sin död 1898 respektive 1897.

När Anna lämnade Heinz blev han förtvivlad och ville begå självmord, men ändrade sig och startade en lång kamp för att få vårdnaden om barnen. Men det var inte förrän han gift sig med cirkusens biljettförsäljare, Betty Schwartz som han kunde få hämta flickorna från barnhemmet. Lee och Loo blev sedermera lindansöser.

Lee Schmuck Sommerlath lämnade så småningom cirkusen, utbildade sig till lärare och reste runt bland indianreservaten för att lära infödingarna läsa och att klä sig ordentligt.

- Hon blev aldrig nazist, berättar drottning Silvia stolt.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: TV4 SVT Debatt SVT Debatt 2 SvD Newsmill TV Kalla fakta Arbetaren Royal Court Slottet Exp Exp 2 Exp 3 TV4 Play Kalla fakta Sommerlaths släkttavla TV 4 Play Kalla fakta del 10 Exp 4 Exp 5 Ankpressen
Annons