Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
29 Mars 2024
 
Målningen av Kazimir Malevitj samt en teckning av en åttaåring.
Målningen av Kazimir Malevitj samt en teckning av en åttaåring.

Saboterat konstverk svårt att återställa

Publicerad: 2010-10-16

När en gymnasieklass från Södertälje i förra veckan besökte Moderna museet ritade en elev ett streck på en av tavlorna.

Tavlan ifråga, "Porträtt av Una", är målad runt 1913 av Ryssen Kazimir Malevitj, en av pionjärerna inom abstrakt konst som var starkt influerad av fauvism, kubism samt flera andra ism:er som är för komplicerade att ta upp i en icke-estetiskt inriktad tidning.

Efter att experter analyserat skadan kom beskedet att det är mycket svårt att återställa skadan, Hans Boström från Moderna Muséets utredningsgrupp berättar;
- Vi har satt ihop en utredningsgrupp bestående av experter på modern konst samt erfarna konstkritiker, men allt de gör är bråkar om vilka delar som tillhör konstverket och vilken del som är ditklottrad.

Kulturpedagogen Mårten Lekselius är den som leder utredningsgruppen;
- Vi har försökt lista ut vilka delar som är nya och vilka som tillhör originalet, det är mycket tidskrävande och svårt arbete.

- Om vi tar bort den blåa fyrkanten här kanske? Fast då blir det lite tomt på andra sidan, den här röda fyrkanten? det måste varit något annat, strecket här kanske?

- Dessutom blev vi ytterligare fördröjda när vi råkade förväxla tavlan med en teckning gjord av min åttaårige son, förklarar Lekselius.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN DN2 HD affarsvarlden HD2
Annons
Helfoder för hund och baby