Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Två av de verk som Odell hade med sig till Nationalmuseum, "Oddche" och "Anna Lisa".
Två av de verk som Odell hade med sig till Nationalmuseum, "Oddche" och "Anna Lisa".

Anna Odell i nytt konstbråk

Publicerad: 2009-06-08

Anna Odell blev under lördagen avhyst från Nationalmuseum i Stockholm. Det var strax efter klockan 13 på lördagen som Anna Odell dök upp på Nationalmuseum med ett antal målningar som hon insisterade på att museumet skulle ta emot och genast hänga upp till allmän beskådning.

När personalen nekade till erbjudandet började istället Anna Odell själv att sätta upp tavlorna, museieintendenten Marit Fällwall berättar;
- Anna Odell kom hit och var väldigt högljudd och började intensivt att debattera med vår personal så fort hon kommit innanför dörren, med sig hade hon ett stort och tungt paket inslaget i brunt papper.

- Under diskussionen började hon riva bort pappret från paketet och då kunde vi se att det var ett antal tavlor som alla föreställde henne själv på något vis, det var kopior av välkända verk. Anna ville att tavlorna skulle ingå i den permanenta samlingen och att vi skulle hänga upp dem på direkten, när vi vägrade drog hon in paketet i en av utställningshallarna och började spika upp spikar i väggen för att hänga upp tavlorna själv, berättar Marit Fällwall.

Personalen på museumet ansåg sig tvingade att ringa polisen för att bli av med den envisa konstnärinnan, när en polispatrull väl anlände hade redan Odell hunnit med att hänga upp två av sina verk "Oddche" och  "Anna Lisa". Anna fick sedan, när polisen skulle avlägsna henne, ett av sina välkända utbrott. Polisen lyckades emellertid avhysa Odell från Nationalmuseum, fast hennes tavlor blev kvar, de är nu nedtagna och satta i förvar i väntan på att konstnärinnan ska hämta dem.

Museieintendenten Marit Fällwall kommenterar;
- Eftersom vi var tvungna att ringa polisen för att avhysa henne blev tavlorna kvar, vi vill nu att hon eller en part som representerar Anna kommer för att hämta dem. Dock verkar det som att vi nu på måndagsmorgonen fått en faktura för tavlorna på flera miljoner kronor från Anna, vi kommer naturligtvis inte att betala, vi har aldrig bett om att få de här tavlorna.

Reaktionerna från Nationalmuseums besökare har varit blandad, Arthur Persson 79, pensionär, kommenterar;
- Jaa alltså det är rent ut sagt FÖR JÄVLIGT att sånt här får förekomma, konst det är bilder på vackra saker, som blommor och landskap, kossor, kungar eller halvnakna fruntimmer, inte sånt här jävla TRAMS! Det var bättre förr!

Oskar Lilja 31, webbdesigner, är dock mer positivt inställd;
- Hon är snygg! Jag undrar om hon har C- eller D-kupa, när jag kommer hem ikväll ska jag surfa efter porr på Piratebay tills jag hittar en film som har en tjej som liknar Anna Odell.

Gunilla Ladugård-Klinga, 53, är även hon positivt inställd till Annas nya konst;
- Annas konst är viktig, att hon som konstnär belyser, befriar och synliggör verkligheten. Dessa tavlor är fullständigt uppskakande och fantastiskt bra!

Svenskbladet har förgäves sökt Anna Odell för en kommentar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN1 DN2
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!