Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Ett par av de många så kallade "cosplayare" som deltog i helgen.
Ett par av de många så kallade "cosplayare" som deltog i helgen.

Cosplay på svenska

Publicerad: 2009-04-27

I helgen avlöpte UppCon 2009, Nordens största event för ungdomar intresserade av östasiatisk populärkultur. Evenemanget har anordnats åtta gånger sedan 2002, då man stal namnet från Uppsala Spelkonvent som arrangerats varje år sedan minst 1992 fram till 2004. Bland aktiviteterna på UppCon fanns mangaritning, anime, TV-spel och självklart också cosplay.

På plats fanns självklart också wakisashikai, en studio om fyra svenska mangatecknare som har som mål att försörja sig på sitt tecknande;
- Vi älskar sån här äkta japansk manga, vi har ritat och läst så mycket manga att vi nästan ser oss som japaner nu, jag brukar till exempel dricka grönt te jätteofta och så älskar jag att äta laxsushi. Fast våldsporrenritar vi inte eftersom den bara är äcklig och konstig, jag undrar om den verkligen är japanskt, den  är ju bara äcklig, berättar en tecknare som går under pseudonymen Kankoku Burakumin.

Edvin Kolerasson berättar;
- Ja alltså detta är äkta cosplay som kommer från Ja-apan, vi klär alltså ut oss till olika karaktärer ur filmer, serier och sånt som vi tycker om. Själv har jag klätt ut mig till den magiska kycklingen ur animefilmen Tori no Yakotori, att sy dräkten har tagit mig säkert en 200 timmar men det var det värt för att äntligen få visa upp den för likasinnade.

Jenny Ekwall är en av de många som klätt ut sig, hon är dessutom inte bara cosplayare utan även crossplayare vilket det kallas när man klär ut sig till en person av motsatta könet. Hon har lyckats trycka in sin 110 kilos kropp i en svart kroppsstrumpa, för att sedan dra på sig en kappa och en sjal för att klä ut sig till hennes favoritkaraktär Alphonse Elric ur den kända mangaserien Full Metal Alchemist. Jenny själv berättar;
- Ja det är bara så himla ballt liksom, i skolan där jag går finns det liksom emos, punkare, hiphopare och allt möjligt, alla hade typ någon stil så det var omöjligt att vara unik. Men så upptäckte jag cosplay och då kunde jag liksom bli helt annorlunda och ballare än de andra.

Även film är populärt på UppCon och på konventets biograf visas det obskyra animefilmer som konventets arrangörer laddat ned från Internet. Roger Lätland är en av de besökare som beskriver sitt stora filmintresse för oss;
- Ah jag älskar anime liksom, jag såg en skitbra film igår som jag laddade ned, den heter "Urutsuki Full Metal Schlong Dong Snisk Snosk Chugokujin Seven" och den handlar om robotar som gör uppror och tar över jorden från robotar som erövrat jorden från människorna, verkligen skitbra, du måste se den!

- Ah det finns liksom så mycket bra anime liksom, jag kollar inte ens på svensk TV längre liksom, och jag äter sushi så ofta jag kan, laxsushi liksom. Och jag tror jag börjar bli japansk liksom, jag äter liksom nästan bara fisk nu för tiden. Inte rå fisk alltid kanske, men fortfarande fisk typ, fiskpinnar alltså, berättar Roger.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev