Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
7 2023
 
Förvirringen var total och ingen somnade
Förvirringen var total och ingen somnade

Det blev ingen Oscar för Gadaffi

Publicerad: 2011-03-02

Gadaffi hade åkt hela vägen från Libyen till Los Angeles i hopp om att vinna en Oscar. Han var en av fem som nominerats i kategorin ”Best who knows what?” men Gadaffi fick åka hem tomhänt. Det blev ingen Oscar.

- Pris för ”Bästa vem vet vad?” är helt nytt, förklarar Göran Stollerud, sömnforskare vid Högskolan för film och teve. Det instiftades sedan Oscarsgalan haft problem med sovande personer i publiken. Ibland har hela läktarsektioner somnat under de långa tacktalen, vilket inneburit problem för teveteamet.

Att folk i publiken somnar under galor gör att tevefotograferna får allt mindre material att zooma in på. Det värsta året hittills var 2009 då det bara var Gary Busey som höll sig vaken under hela ceremonin.

- Bildproducenten tvingades den gången använda sig av totalt 154 minuter inzoomad Gary, minns Stollerud, vilket i sin tur resulterade i att tevetittare världen över somnade. Bara Gary, hur uppspärrade ögon han än har, är inte bra teve.

För att undvika den typen av fiasko detta år har ett pris som väcker allehanda frågor istället för kvävda nej-inte-nu-igen-gäspningar instiftats.

- Det finns studier som visar att glada ansikten gör en sömning, förklarar Stollerud. En brokig blandning av glada, nollställda och ilskna ansikten däremot, helst där någon har läderartad och svettbister uppsyn, håller folk vakna.

- Knepet gjorde succé, men vi vet ännu inte om det var priset i sig eller Gadaffis närvaro som gav det goda resultatet, berättar Stollerud. Det spekuleras i att ingen i publiken vågade blunda i rädsla för att bli ihjälskjutna i sömnen, men det är inget som har bekräftats än så länge.

Samtidigt visste publikens jubel visste inga gränser när hans namn lästes upp som en av de nominerade.  Göran spekulerar i hur det kommer sig:

- Gadaffi är förvisso en känd skurk, men har å andra sidan blivit mycket populär i Hollywood på senare tid. Jag tror hans innovativa klädstil och tämligen irrationella beteende tros kunna stå som inspirationskälla för filmbranschen i många år framöver.

Dessvärre blev det ingen Oscar för Gadaffi. Ingen vann priset, vilket fick publiken att bli så konfunderade att de brann upp. Nästa år blir det ingen Oscarsgala eftersom det inte längre finns några människor som kan göra film.


Annons

Dolph Dilfson

Fler artiklar av Dolph Dilfson


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev