Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 Februari 2024
 
Rapparen Ken Ring vill hylla brudparet med en dikt han skrivit.
Rapparen Ken Ring vill hylla brudparet med en dikt han skrivit.

Diktarhyllning längsmed Strandvägen ställs in

Publicerad: 2010-02-26

Nu lägger Liljevalchs ner sitt projekt med kärleksdikter till kronprinsessans bröllop i sommar, det massiva motståndet från poeter som inte vill förknippas med kungahuset blev för mycket.

Tanken var att kärleksdikterna skulle spelas in av kända skådespelare och sedan spelas upp från högtalare i träden längs med Strandvägen. Bland de författare som tillfrågats märks Katarina Frostenson, Bruno K Öijer, Göran Greider och Kristina Lugn.

- Vi kan inte förstå varför moderna och intelligent resonerande humanister inte vill ta denna chans att slicka stövlarna på en gammal institution som monarkin? Kommenterar Casten Mårtström, chef vid Liljevalchs konsthall.

- Möjligtvis har de glömt sin funktion i samhället, att underhålla adel, präster, borgare och bönder, tillägger Mårtström.

Kulturpedagogen och diktaren Greger Larsfeldt-Alm var en av de många tillfrågade poeterna som erbjöds hylla Victoria och Daniel, men som avböjde med hänvisning till att det inte är någon merit att födas i en viss familj och att kungahuset består av en bunt oduglingar som lever på andras bekostnad;
- När vanliga personer gifter sig smyckar de inte en hel gata med dikter till deras ära, spektaklet är vämjeligt, kommenterar Greger.

Ett litet hopp finns dock fortfarande för att dikthyllningen genomförs , rapparen Ken Ring har erbjudit sig att skriva en dikt till både Victoria och Madeleine. Ett av hansvillkor är dock att evenemanget flyttas från Strandvägen till Riddarholmen där han personligen får framföra dikten inför publik. Liljevalchs har ännu inte svarat på Kens erbjudande.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 DN
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!