Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
13 Juni 2024
 
Bilden på Behnan iförd bedrövligt linne som med hundögon tittar uppåt  vann juryns hjärtan
Bilden på Behnan iförd bedrövligt linne som med hundögon tittar uppåt vann juryns hjärtan

Före detta Rinkebybo utnämnd till världens ledsnaste

Publicerad: 2010-05-18

Stockholm City publicerade i gårdagens tidning en artikel om en bostadssituation i Rinkeby, som innebar att ett antal människor tvingades flytta efter en hyreshöjning på 2 500 kronor, som kom till på grund av en renovering som Hyresgästföreningen gjorde.

I samband med artikeln togs en bild på en av de drabbade som tvingades flytta till följd av hyreshöjningen, den pensionerade Behnan Majooun. Bilden figurerade på omslaget till tidningen och föreställde den nästan parodiskt ledsne Behnan som tittade in i kameran. Nu tilldelas han och fotografen Simon Rydén priset för Världens Bästa Lokaltidningsbesvikelsebild år 2010 av föreningen Kulturpedagogerna.

- Man skulle kunna kalla ögonblicket med den förkrossade snyftfarbrorn Behnan för själva defintionen av total uppgivenhet, motiverar föreningens ordförande Lars Rheinböng juryns beslut.

- Linnet var den avgörande faktorn för det nästan enhälliga beslutet, svarar Kolbjarn Kruth, en av jurymedlemmarna som röstade, och fortsätter:

- Precis som att han vore så utfattig av den höga hyran att han inte har råd ens med skjorta längre.

- Man vet inte riktigt om
det där linnet är arrangerat för bilden, eller ifall han verkligen behövt sälja sina kläder för att ha råd att bo kvar, invänder dock en tredje jurymedlem i föreningen, Agatha Reynolds, även om hon känner sig som helhet nöjd med föreningens beslut.

Klart står dock att kulturhistoria har skapats. Riktigt vad som Behnan belönas med för sitt fantastiska snyft-poserande, väljer föreningen att ej gå ut med.

Men vad är då kriterierna för en äkta Lokaltidningsbesvikelsebild? Lars Rheinböng berättar engagerat:

- Det skall vara en bild på den drabbade, gärna med familjen runt, även om det inte var just så i detta specifika fall. Den Besvikne skall ha en konstlad min, huvudet på sniskan och mungiporna så långt ner det bara går. Helst ur någon riktigt menlös lokaltidning såklart, även om Stockholm City är mer än godkänd som medial kanal för Den Besviknes frustration och uppgivenhet.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev