Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Kniven i Ronja Rövardotter är inte längre bortappad utan stulen av Rumänska bärplockare.
Kniven i Ronja Rövardotter är inte längre bortappad utan stulen av Rumänska bärplockare.

Mer rasism i Astrid Lindgrens böcker utlovas

Publicerad: 2014-10-01

Nordstedts VD bad i förmiddags om ursäkt till föräldrar och yngre läsare för att de tidigare vikt sig för påtryckningar från den så kallade PK-maffian.

- Vi har förstått att vi varit på helt fel spår, säger en ångerfull Otto Sjöberg som nu utlovar mer rasism i Lindgrens klassiker.

Det var sedan Nordstedts VD Otto Sjöberg som vanligt loggat in på Facebook för att kolla vad vänner och bekanta ätit till frukost, som han upptäckte att en artikel från Aftonbladet hade delats flitigt. Artikeln handlade om att ord som nu för tiden anses stötande ska klippas bort från Astrid Lindgrens filmer, bland annat från Pippi i Söderhavet. När han läste kommentarerna insåg han att han själv varit på fel spår och att något var tvunget att göras. I förmiddags samlade han till presskonferens.

- Jag kan inte mer än att be om ursäkt. Jag har trott att vi varit något på spåren, men av kommentarerna på Facebook att döma så är det ju helt tvärt om, sa en skamsen Otto Sjöberg.

Vad förlaget ska göra är idag oklart, men Sjöberg leker med tanken att ta in en konsult för att skriva om delar av Lindgrens klassiker för att få dem mer rasistiska.

- Emil i Lönneberga är en av de klurigare nötterna att kläcka. Många av Lindgrens verk har ju tydliga polariseringar. Med lite fantasi kan man ju ersätta Kattlas män med någon folkgrupp som folk på Facebook är eniga om är onda, men Emil saknar ju en tydlig skurk, säger Sjöberg som ändå inte utesluter att göra fattigjonen till romer.

”Astrid Lindgren är något av det svenskaste vi har, och om svenska folket vill ha mer rasism så ska de få det”,
skrev Otto Sjöberg nyss på Facebook. Inlägget har i skrivande stund fått 622 likes.

Berättelser av Astrid Lindgren som nu kommer ändras av förlaget för att bli mer rasistiska

  • Karlsson på taket blir nu en jude som lånar ut pengar till ockerräntor till lillebror.
  • Herr Nilsson är inte längre en apa utan en inföding, han äter fortfarande bara bananer och sover i en låda på golvet i änden av Pippis säng.
  • Det är inte längre Emil som hissar upp Ida i midsommarstången, det är förbipasserande Romer.
  • Lotta på Bråkmakargatan är nu ett adopterat flyktingbarn från Mellanöstern som är "problematisk av förklarliga skäl".
  • Bråket mellan Ronja och Birk om den försvunna kniven handlar inte längre om att dom tappat bort den utan om att Rumänska bärplockare stulit den.

 


Annons

Kjell Jonsson-Svensson

Fler artiklar av Kjell Jonsson-Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby