Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
1 2021
 
Oavsett om det där ett ståfräs eller ett pungskydd så är det groteskt.
Oavsett om det där ett ståfräs eller ett pungskydd så är det groteskt.

Ointresserade ungdomar fortfarande ointresserade av Opera och balett

Publicerad: 2009-04-16

Teater, dans- och operascener lägger stora resurser på att nå apatiska och ointresserade ungdomar, men detta är inte nog. Undersökningar har visat att endast fem procent av Kungliga operans besökare förra året var under 23 år. Flera institutioner såsom Kungliga operan, Kungliga baletten och Folkoperan satsar nu på lägre biljettpriser för att locka in fler ointresserade ungdomar på deras föreställningar.

Svenskbladet har genomfört en undersökning och frågat ett antal ungdomar ifall de skulle besöka balett, teater eller opera ifall biljettpriserna var lägre;

Peter Lindh, 17 år från förorten Spånga har en kritisk inställning;
- Jag tror ärligt talat att jag hellre roar mig med att stoppa in tandpetare i urinröret via ollonöppningen än frivilligt går på balett.

- Möjligtvis nöjer jag mig med att rycka hårstrån från pungen, tillägger Peter.

Katarina Lind 22 år från söderförorten Masmo har liknande synpunkter;
- Fatta att jag inte vill sitta och kolla på folk i trikåer i tre timmar, lyssna på kass musik och dessutom behöva betala för det
. Varför får 40-talisterna fyra operor, två baletter och femton teatrar. Varför kan inte Rock, skatepunk eller synthmusik få miljoner i bidrag?

Fabian Bergh 20 år från Sollentuna är dock positivt inställd till förslaget;
- Jag skulle helt klart gå på några pjäser av August Strindberg om biljettpriserna var lägre, och gärna något av Seamus Heaney.
Nä jag skojar bara, jag stannar hellre hemma och tittar på Walker Texas Ranger och Americans Funniest Home videos på Kanal 5, berättar Fabian.

Kulturexperten Kristoffer-Bengt Benoarm har kommenterat den rådande situationen;
- Kulturinstitutionerna är desperata att engagera en ny generation besökare innan köttberget som står för 97% av deras nuvarande besökare börjar dö av. Ifall de börjar få låga besöksantal kommer de förlora sina kulturbidrag från staten. Kungliga balettensemblen ensam mottog över 10,2 miljoner kronor i kulturbidrag förra året, sen finns såklart kungliga operan, Stockholms stadsteater samt en mängd mindre teatrar och orkestrar.

Både balett, opera och teater höjer till hösten åldersgränsen för dem som får köpa biljetter till halva priset från 16 till 26 år. Operan ska dessutom marknadsföra sig genom bloggar och andra nätbaserade kanaler som ungdomar ofta besöker. Genom att ge fler ungdomar möjlighet att köpa biljetter för halva priset hoppas man nu sänka medelåldern i publiken enligt Kristoffer Benoarm.
- Vad man kanske inte tänkt på i sammanhanget är att ungdomar är genomgående totalt ointresserade av opera och balett, tillägger Benoarm.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

Opera/balett
Förstår inte att ni kan jämställa opera med balett. Opera är ju storslagen musik som vem som helst kan tycka om efter litet träning. Men balett är ju rena tramset. De skuttar omkring, fånigt utklädda, och viftar godtyckligt med sina ben och armar. Och när de landar är det inte med konståkarens harmoniska elegans, utan stumt och relativt klumpigt, på ett sätt som bara måste vara skadligt för ben och fötter.

Esau Persson, (för 36 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Håller med Gerda!
Käften på dej gubb jävel. Har du inte provat am fetta min så vet du inte vad du snackar om. Jag har en svart skinnväst med ett märke på ryggen också. Blev du rädd nu va, gubbe jävel, ha ha!

Bngt Liggisten, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Håller med Gerda!
Stå på dig Gerda! Dagens ungdomar är otacksamma. De vill hellre ta sån där hasshiss och köra motorcyklar med långt framhjul istället för att utbilda sig till nåt hederligt yrke. Usch och tvi vale!

Sten-Greger Larsson, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Knark och Hord rock
wtf

Azne, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Knark och Hord rock
AHAHHAHA

HAHAHAH, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank