Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
"Ett rafflande tre timmar långt ätäventyr"
"Ett rafflande tre timmar långt ätäventyr"

Premiär för "Män som matar kvinnor"

Publicerad: 2009-03-14

Filmatiseringen av Stieg Larssons bok "Män som matar kvinnor" har blivit en stor publiksuccé. Sen premiären för en vecka sedan har filmen lockat stora mängder biobesökare. Filmen beskrivs som en kulinarisk thriller och handlar om ett omaka par där de båda är utstötta på sitt eget vis, en asocial och den andre utstött av sin yrkeskår.

Huvudpersonerna, Lisbeth Salander, spelas av Noomi Rapace, är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet och en otrolig smak för amerikansk skräpmat. Hon är även en enastående hacker vars kunskaper sträcker sig till att gå in i kommandoprompten och köra en /ipconfig.

Den grävande journalisten Mikael Blomkvist, spelad av Michael Nyqvist, är en finsmakare som föredrar stekta havskräftsstjärtar från västkusten lindade i inlagd ättika med löjromsravioli, hellre än pizza och big Mac. Detta omaka par samarbetar när de finner en gemensam fiende i den mäktiga familjen Vanger.

Den mäktiga familjen Vanger har ett antal mörka kulinariska hemligheter, vilka de två försöker avslöja. Det blir en hård och stormig färd med mycket ätande och många missförstånd. I en scen där Blomkvist matar Salander med ugnsstekt vildfångad piggvar med bräserad gemssallad kommer de båda varandra närmare än de först tänkt sig och snart är alliansen mellan skräpmat och finkulinarilsm ett faktum.

I den rafflande uppgörelsen när Salander ägnar sig åt föga övertygande "hacking" bestående av att använda kartorna på hitta.se blir det en uppgörelse mellan en halväten Vesuvio och familjen Vangers ekologiska belgiska gåslever med inlagd aprikos och shiitakesvamp.

Filmen har rosats av diverse kritiker, Svenska Dagbladets Jeanette Fyröga kallar filmen "en ypperlig adaption från en bra bok", även ingen mindre än bloggaren Blondinbella kallar filmen "den bästa filmen som någonsin gjorts i Sverige". Dock framgår det inte av hennes blogg ifall detta är betald reklam eller Blondinbellas egen åsikt.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!