Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
En byxlös figur kränker en yngre figur och driver denna till gränsen på självmord.
En byxlös figur kränker en yngre figur och driver denna till gränsen på självmord.

SVT insisterar - Fortsätter visa Kalles kränkningar på Julafton

Publicerad: 2011-01-31

Sedan 1999 är det olagligt att inneha barnporr i Sverige, nyligen skärptes lagen ytterligare vilket fått till följd att även teckningar kan anses vara barnporr.

Hovrätten avgjorde nyligen ett fall där tecknade mangabilder klassificerades som barnporr, hovrätten konstaterar att brottsbalkens förbud mot innehav av pornografiska bilder som skildrar barn omfattar alla slags bilder, även tecknade. Skälet till att det straffbara området har utsträckts till att gälla även tecknade bilder är att sådana bilder anses kränkande för barn

Nu har Sveriges Television kommit i storbråk med Hovrätten då man varje år visar ett program där en seriefigur går runt naken och både fysiskt misshandlar och mentalt trakasserar en yngre person, med andra ord en grov kränkning mot ett barn.

Lars-Erik Torgnysson, som ledde Hovrätten i den fällande domen berättar;
- Den här seriefiguren, Kalle Anka, har uppenbarligen inga byxor och han hunsar runt med en mycket yngre figur, en utsatt figur som både gråter och pressas till självmord.

Helena Göransson satt med som nämndeman i målet, hon har sin bestämda åsikt om barnporren på Julafton;
- I åratal har svenska folket tittat hur den här nakna och perversa ankan läxar upp den minderåriga fågeln, det är vidrigt!

SVT försvarar dock sitt beslut att visa det återkommande programmet, Eva Beckman programchef för Kultur och samhälle på SVT berättar;
- Detta är precis vad svenska folket vill titta på, hur elakt och brutalt det än må verka så är detta ett mycket populärt program.

- Trots det sadistiska innehållet tittar hela familjer på detta tillsammans, ibland med barn så unga som bara 1-2 år.


Professor Göran Stollerud, expert på Östasiatisk kultur har kommenterat den nya lagstiftningen.
- Detta handlar om en kulturkrock, i buddhismen är kroppen och själen två skilda saker. Däremot i vårt hycklande kristna kulturarv är kropp och själ djupt förknippade genom synden.

- Vi i väst har helt enkelt svårt att förstå varför det finns porr i en vanlig serietidning, och särskild då dinosaurierna i hovrätten.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: dn sr sr2 svt hovratten arbetarbladet gd svd dn2 hd DN3 aftonbladet newsmill HD2 UNT SVD2
Annons
Helfoder för hund och baby