Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Bamse skapad av Rune Andréasson - det moderna varghatets fader
Bamse skapad av Rune Andréasson - det moderna varghatets fader

Traumatiska minnen från Bamse bakom varghatet

Publicerad: 2012-04-09

En djup psykologisk analys av hundra jägare i åldern 23-70 har avslöjat att traumatiska minnen från barndomen ligger bakom det djupa varghatet.

Psykologer fann att populärkulturella fenomen såsom Bamse och barnboksserien Ludde cementerade varghatet hos männen i ung ålder, den ondskefulla vargen är ständig antagonist och motarbetar huvudrollsinnehavaren.

- De traumatiska minnet av när vargen stjäl Bamses dunderhonung har legat kvar i det undermedvetna sedan tre-fyra årsåldern, och det manifesterar sig alltså i en irrationell och ologisk blodtörst i vuxen ålder, förklarar Doktor Kristina Axelros, huvudpsykolog vid Karolinska institutets psykologiavdelning.

Det som tidigare förklarats som en socio-politisk konflikt mellan storstad och landsbygd har alltså en psykologisk förklaring berättar doktor Axelros;
- Vi vet inte varför Rune Andréasson och Ulf Löfgren hatade vargar så mycket att de ville överföra sina fördomar till miljontals med svenska barn, men det har fått ödesdigra konsekvenser för statens rovdjurspolitik.

Förutom minnen från barndomen gjordes även en profilering av jägarnas uppfattningsvärld och även denna pekade på en mental utmattning vad gällde empati med djur och natur;
- Det verkar som jägare vill ha en trofé hemma från varje typ av djur som man kan skjuta ihjäl med ett gevär, och eftersom vargen är fridlyst är det den mest åtråvärda trofén.

- Egentligen är det jävligt barnsligt att jaga djur bara för nöjes skulle, man kunde hoppas att jägarna växer upp en dag, förklarar doktor Axelros.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!