Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 Februari 2024
 
Svensk terapiform går på export till behövande i Afrika.
Svensk terapiform går på export till behövande i Afrika.

Svensk glädjeduo coachar gråtrunkande Khadaffi

Publicerad: 2011-02-25

Khadaffi börjar förlora greppet och FN larmar om att han mer och mer liknar ett självömkande vrak. Reinfeldts regering vet vikten av rätt sorts hjälp när självkänslan tryter och sänder det bästa Sverige har.

Det har varit tufft för Khadaffi den senaste tiden. Hans befolkning gör allt för att få honom att avgå, alla stavar hans namn olika och när FN valde att titulera honom ”Buttericks-Turken” rann bägaren över. I ett tal till nationen hotade han att "döda alla som fortsätter demonstrera och kasta sten" och upprepade om och om igen "säg vem de va' fucking va'".

- Otack är världens lön, säger statsminister Fredrik Reinfeldt. I 40 år har Khadaffi varit en hyvens kille och gjort allt för sina medborgare och sin omvärld. Trots det sviker de honom.

FN larmar nu om att den gamle envåldshärskaren håller på att fullständigt tappa sansen. De har vädjat till Sveriges regering att handla kvickt innan det är för sent. Reinfeldt visade snabbt prov på handlingskraft:

- Vi googlade ”livskris” och ”quick fix” och fick genast upp två intressanta namn, berättar han. Eftersom Carl Bildt är upptagen med att twittra får de här två åka ner i stället.

Två leende människor möter upp Svenskbladet. De har precis fått veta att de valts ut som hjälpsändning till Libyen för att stötta en ledare i nöd. Men det är inte därför de ler, de ler alltid. De är nämligen livscoacher med spetskompetens inom ”glädje” och ”självkänsla”. De två är Kay Pollak och Mia Törnblom, eller ”Glädjeduon” som de numera kallar sig.

- Livscoaching är egentligen ett amerikanskt påfund, förklarar Mia Törnblom. Men jag översatte det till svenska så nu är det ett svenskt också.

Mia Törnblom är den bloggblonda tjejen i grön plyschoverall som du sett på omslaget till hennes bok ”Självkänsla nu”. Hon utstrålar energi och livslust, och det gör hon med flit. Det är nämligen hela idén bakom positivt tänkande. Hon berättar att hon är "jättejätteglad" för att få åka ned till Afrika och ge Khadaffi "hjälp till självhjälp".

- Självkänsla är en mänsklig rättighet, säger Mia. Det har jag läst i min bok "Självkänsla nu".

Förutom ”Självkänsla nu” har Mia skrivit böckerna: ”Mera Självkänsla nu”, ”Ännu lite mera självkänsla nu”, ”Sjukt jävla mycket självkänsla nu”, ”Lite väl mycket självkänsla nu” och uppföljaren ”Alltså helt otroligt jävla bajshärligt mycket självkänsla nu.”

- Ja, jag har verkligen skrivit jättemånga böcker om självkänsla, erkänner hon stolt.

- Jag med, säger Kay. Fast om glädje.

Kay Pollak är en välkänd filmregissör som rönt stora framgångar både i Sverige och internationellt med filmen ”Det våras för Glädje”. Han är också den enda livsstilscoachen i världen som det bara finns ett känt fotografi av (det när han håller upp hakan och ler).

Kay har skrivit böckerna: ”Att välja Glädje”, ”Att växa genom möten”, ”Att växa genom onani”, "Att växa genom grupprunksmöten" samt ”Gråtrunka – en terapiform för vuxna vrak”.

- Gråtrunkning är en extremt kraftfull terapiform, berättar Kay och håller upp hakan medan han ler. Men så pass avancerad att man kan behöva lite hjälp innan man behärskar den fullt ut. Mest därför jag åker ned, jag vill inte att Khadaffi ska skada lilla pillesnoppen.

Än så länge är det oklart vad Khadaffi tycker om den påtvingade hjälpen från Sverige. Klart är i alla fall att Glädjeduon knappast räds några misslyckanden. Skulle de inte få fason på Khadaffis självkänsla så har de båda nya projekt på gång.

- Jag skriver just nu på en ny bok, säger Mia och ler belåtet. Den heter: ”Självhjälpshjälpen – självhjälp till den självhjälpta självhjälpshjälparen utan självkänsla" Öh.. "nu".

- Låter spännande, ler Kay och avslöjar att också han har ett projekt på gång. Jag skriver på ett nytt filmmanus. Den har arbetsnamnet ”Glädjesprut” men slutgiltig filmtitel kan komma att bli "Sprutglädje".

Mer än så vill han inte avslöja i dagsläget. Svenskbladet tackar för det.


Annons

Dolph Dilfson

Fler artiklar av Dolph Dilfson


Relaterade länkar: affarsvarlden svd svd2 svd3 svd4 svd5 hd dn dn2 aftonbladet
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev