Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Bjrnligan r en av de serier som glorifierar kriminalitet.
Bjrnligan r en av de serier som glorifierar kriminalitet.

Kalle Anka glorifierar kriminella

Publicerad: 2009-07-28

I förra veckans nummer av serietidningen Kalle Anka publicerades en serie där knattarna piratkopierat en musik-CD av artisten Åke Skrål. Denna serie har nu skapat debatt och anklagats för att vara propagandistisk. Under måndagen gick förlaget Egmont Kärnan, som publicerar Kalle Anka i Sverige, ut och bad om ursäkt för serien.

Eftersom serien inte var stötande eller olaglig har man nu från flera håll frågat sig varför förlaget Egmont Kärnan bad om ursäkt för serien samt ifall detta är början på en ny tidsålder av extremt bajsnödig politisk korrekthet. Krav ställs nu från flera olika grupper att Disney ska ta ett större politiskt ansvar för budskapen i sina serier.

Erik Forsberg 36 från Stockholmsförorten Skogås berättar;
- Min dotter älskar Kalle Anka, men jag har väldigt svårt att förklara för henne att Björnligan är kriminella, att de borde sitta inspärrade och att det inte är ok att begå brott. Ändå så är Björnligan med i nästan varenda nummer av Kalle Anka, de får aldrig några långa straff och detta mediala utrymme som de får glorifierar kriminella.

- Jag är rädd att hon i längden ska tro att brott lönar sig, Egmont Kärnan borde ta sitt ansvar här och antingen se till att lyfta Björnligan helt ur serietidningen eller se till att någon tecknare ger dem dödsstraff i en seriestripp så att budskapet att "Brott inte lönar sig" går fram ordentligt, berättar Erik Forsberg.

Marit Svensson 45, berättar;
- Jag har två små pojkar hemma som älskar Kalle Anka, men jag har alltid problem att klä på dem. Eftersom Kalle Anka och knattarna vägrar ha byxor så vägrar även mina pojkar. De går istället runt och dinglar med snoppen, det är oerhört pinsamt när vi får främmande, vad kan man säga. Allt detta är Egmonts fel, Kalle Anka och Knattarna är förskräckliga förebilder.

Svenskbladet har kontaktat Egmont Kärnan för en kommentar, Mia Burk presstaleskvinna för Egmont Kärnan har kommenterat;
- Vi på Egmont Kärnan är religiöst och politiskt obundna, vi tar inget ansvar för hur du använder serietidningen eller hur den påverkar dina barn när du betalat för den och den blivit din egendom. Vi är medvetna om den redigerade serien "Kalle Anka tar syra och tänker på bajs" som finns tillgänglig på Internet och vi vill nu försäkra oroade föräldrar att vi nu undersöker lagliga sätt att få bort den från Internet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DN Kalle Anka tar syra Aft DN2 SvD2 DN3 SvD3
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam