Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Tisdag
27 Februari 2024
 
Nu kommer lunchskvallret handla om vem du har ringt och mailat.
Nu kommer lunchskvallret handla om vem du har ringt och mailat.

Kundtjänsten välkomnar datalagringsdirektivet

Publicerad: 2010-11-12

Efter att justitieminister Beatrice Ask (M) presenterade det nya lagförslaget är det nu officiellt beslutat att Telefon- och bredbandsoperatörer kommer att lagra uppgifter i sex månader.

Datalagringsdirektivet har kritiserats hårt, såväl i Sverige som övriga EU, av dem som anser att övervakning av människors kommunikation inskränker integritetsskyddet och skapar ett övervakningssamhälle.

Samtidigt jublar kundtjänsten hos landets bredbands- och telefonileverantörer där unga uttråkade individer nu ser en ljuspunkt i vardagen;
- När de spärrade Facebook för ossfunderade jag på att sluta, men nu kommer det här jobbet bli mycket roligare när man kan kolla upp vem kompisarna ringt och mailat, berättar Veronica Svensson 23 som jobbar för en av Sveriges större bredbandsleverantörer.

- Jag har stenhård koll på pojkvännen nu, jag ska söka på hitta.se för ett par nummer som han ringde i lördagskväll när jag jobbade, och så ska jag söka på Facebook på en mailadress han mailat, förklarar Veronica för Svenskbladet.

Veronica menar dock att folk inte ska känna sig osäkra över hanteringen av data som lagras hos bredbandsoperatörer;
- Det är endast vi på kundtjänsten som har tillgång till den, och IT-teknikerna, plus alla andra som jobbar här... och deras kompisar såklart, och deras kompisars Facebookkompisar.

Göran Stollerud professor databaser vid institutet för jättestora datorer har kommenterat datalagringsdirektivet;
- Det är en ren katastrof att låta privata aktörer spara såhär mycket information om individer, ingen har insyn nog i verksamheten för att veta vem som kommer åt de här databaserna och hur mycket de kan läsa om folks privatliv.

- För mig är det obegripligt att det här ens är ett lagförslag, tänk ifall myndigheterna skulle registrera varenda brev som du skickade med posten, eller registrera varje samtal när du pratat med någon i ditt hem eller på stan, det skulle ingen acceptera.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2 HD Nyteknik Sydsvenskan Sydsvenskan2 IDG affarsvarlden DN SvD3
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!