Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Eva Dahlgren; Lätt förvirrad
Eva Dahlgren; Lätt förvirrad

Lagrådet godkänner ny antipiratlag

Publicerad: 2008-10-23

Lagrådet har godkänt förslaget för den nya antipirat-lagen. Lagen skall göra det enklare att jaga illegala fildelare på nätet och är planerad att träda i kraft första april 2009.

Den nya lagen innebär att en upphovrättsinnehavare kan vända sig till en domstol för att begära att information lämnas ut om ett visst IP-nummer ifall det finns sannolika skäl för att någon gjort sig skyldig till ett upphovsrättsintrång. Uppgifterna kan sen användas för att starta en rättslig process och på så vis kräva ersättning.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade lagen;

- Vi vill inte kriminalisera en hel generation... men i det här fallet blir vi nog tvungna att gå skiv- och bokbranschens smutsiga ärenden.

Fd popstjärnan Eva Dahlgren, mest känd för sitt album "Vem tänder stjärnorna" från 1992, har i ett brev tillsammans med författaren Björn Ranelid uppmanat riksdagsledamöter att rösta för lagen.

Eva Dahlgren kommenterar;

- Senast förra månaden läste jag om pirater utanför Somalias kust som kapat ett helt fartyg fullt med vapen, och månaden innan hade ett Japanskt fartyg kapats och släppts mot en lösensumma. Vi måste stoppa piraterna nu!

Enligt Margareta Ahl som är vd för Svenska förläggare, har bokbranschen också drabbats av piratkopiering, till exempel av ljudböcker, men även av inscanning av kursböcker.

- Den nya lagen är väldigt viktig för oss, säger hon, men helst av allt hoppas vi att regeringen kan förbjuda allt prat. Varje år förlorar vi flera miljoner kronor på att familj och vänner diskuterar handlingen i våra böcker för varandra. När folk redan vet vad som kommer hända blir böckerna väldigt svårsålda för oss.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!