Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
1 2023
 
Granen bemöttes med hån och glåpord och stod till slut inte ut längre.
Granen bemöttes med hån och glåpord och stod till slut inte ut längre.

Deprimerad gran begick självmord

Publicerad: 2010-12-02

Åsynen av granen på torget i Bergshamra, Solna, fick grannarna att se rött. Dock inte rött som i julens färg, utan snarare rött som i ond bråd död av blodigaste slag.

Dess ringa längd, glesa grenar och allmänt sorgliga uppsyn och brist på dekor, har fått folk att höra av sig till bostadsstiftelsen Signalisten som förra veckan satte upp årets julgran på torget.

- Bort med skiten, gastade någon.

- Den är fruktansvärd och förskräcklig, snyftade en annan.

- Döda... viskade en tredje in på Signalistens telefonsvarare.

Granpatrasket bedömdes snabbt som Sveriges fulaste, och skriverierna i media lät inte vänta på sig. Under en vecka har den blivit föremål för granskning av flertalet kvällstidningar - såväl som hatbloggar på nätet och på Facebook. Till detta hånades granen öppet på torget av upprörda förbipasserande.

Maj-Lis Persson, 76, boende i området, berättar för Svenskbladet hur hon bevittnade på vägen till mataffären hur stora folksamlingar pekade föraktfullt mot granen och skrek argt eller skrattade hånfullt åt den.

- Det var ren terror! menar hon skärrat. En gång när jag gick förbi slängde tre små gossar påsar med något som liknande avföring mot den.

Redan vid de första attackerna började granen barra okontrollerat. Botanikern- och folklivsforskaren Folke Lifv bedömer syndromet som en direkt följd av de systematiska trakasserier växten utsattes för.

- Troligtvis försökte den långsamt barra ihjäl sig på grund av det inträffade, berättar han.

Situationen förvärrades ytterligare för granen när Signalistens vd Tomas Linderstål gav efter grupptrycket från grannarna. Senast på fredag skulle granen bytas ut. Tomas Linderstål lovade att det kommer bli en "vacker, riktig julgran" och att det kommer bli riktig belysning i den också.

Kanske var det detta dråpslag som gjorde att granen hittades nedhuggen och nedpressad i en soptunna på torsdagseftermiddagen. Folke Lifv bedömer handlingen som en drastisk självmordshandling, utagerat i ren desperation.

- Granen fick helt enkelt nog och högg ned sig själv till slut, fastställer han.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Relaterade länkar: Aftonbladet
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!