Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Även på gågator färdas prinsessan Madeleine via sin silverfärgade Lexus.
Även på gågator färdas prinsessan Madeleine via sin silverfärgade Lexus.

Medeltida lag säkrar majestäternas resande

Publicerad: 2010-03-18

Hovet har dragit på sig över 12 000 kronor i parkeringsböter - bara det senaste året. 30 fordon har granskats - registrerade på antingen kungafamiljen eller Konungens hov­förvaltning. Totalt har de dragit på sig 15 parkeringsböter till en total­kostnad av 12 550 kronor det senaste året. Skarp kritik riktas nu mot kungahuset för att skattebetalare tvingas stå för hovets parkeringsböter.

Listan över olika trafiköverträdelser är lång, bland annat har Prinsessan Madeleine kört sin Lexus på Nybrogatan i Stockholm trots att detta är en gågata och Carl Philip tilldelades dessutom 19 parkeringsböter under en 11-månaders period.

Hovet menar dock att de står över de olika trafikbestämmelserna och hänvisar till en snart 500 år gammal lagstiftning. Merlin Märklin, hovstall­mästare och chef över kungahusets bilar, lägger en uppgiven suck, och plockar sedan fram knöliga gamla dokument ur sitt skrivbord som han först blåser bort dammet på innan han börjar bestämt plädera:
- Det finns faktiskt en bestämmelse som säkrar kungahuset och adelns rätt att köra häst och vagn på platser där vanligt folk icke får köra vagn, och i modern tid tolkar vi detta som motordrivna fordon. Detta är för att de ska slippa behöva umgås med den dyngstinkande pöbeln.


- Droska eller bärstol är alltid garanterat för medlemmar av kungafamiljen samt frälse från släkterna Oxenstierna och Brahe, detta är inskrivet i grundlagen från 1527
, förklarar Märklin.

Kungafamiljen själv har låtit meddela att de har sympati med både bönder och borgare, men att det är faktiskt är nödvändigt att nyttja bilbaserade transportmedel när de ska besöka vänner bland frälset och präster.

Prinsessan Madeleine tycker att kritiken koncentrerar sig på alltför negativa saker och berättar att hon minsann skänkte ett par slantar till en fattig bondkvinna som uppgivet viftade med armarna när hon körde förbi henne med sin silvergråa Lexus på Nybrogatan;
- Hon verkade upprörd, säkert var hon hungrig, så jag drog ned fönsterhissen och slängde åt henne ett par riksdaler från min börs.

Frans och Eskil är två äldre gentlemän med krumma ryggar som sitter på en bänk utanför Kungliga slottet, de anser att livet är hårt och att Hovet mer aktivt bör stiga in med allmosor för att mildra situationen för de allra värst utsatta bland ofrälset.
- Lite i taget, bara för idag, kommenterar Frans.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Aftonbladet
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev