Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Pia Lennartsson visar upp en portion stärkelsebullar med potatisextrakt.
Pia Lennartsson visar upp en portion stärkelsebullar med potatisextrakt.

Vårdmat på löpande band

Publicerad: 2009-05-14

Företaget Sodexho vill gärna visa upp sin anläggning i Märsta för Svenskbladet efter kritiken mot det nya matsystemet som man sålt in till landstinget i Stockholm. Ett system som ska försörja landstingets alla sjukhus med mat.

Förpackningen av matlådorna sker via löpande band och det går väldigt snabbt, en person lägger ned en fisken, en annan potatis, en tredje skopar på vitvinssåsen och en fjärde slänger ned med en handfull grönsaker. Varje dag paketeras circa 3000 rätter i det så kallade So Fucking Fresh-konceptet som Stockholms läns landsting köpt in.

- Jag har jobbat med svinuppfödning tidigare och det här är nästan samma sak. Man måste vara noggrann med att ge dem alla delar av kostcirkeln när man lägger ned saker i lådan. Jag tänker alltid på de som ska äta maten, de sjuka, svaga och gamla, jag skulle själv kunna äta den varje dag, men... det gör jag ju naturlivtvis inte. Istället har jag lunchlåda med mig hemifrån, berättar Pia Lennartsson för Svenskbladet.

Sodexho är nu väldigt angelägna att ta emot Svenskbladet efter granskningen av det nya matsystemet som de sålt in till Stockholms läns landsting. Företagets matsystem ska nämligen utredas av landstinget och man vill ge en rättvis bild av sitt koncept att lägga starkt konserverad färdiglagad mat importerad från Frankrike i lådor. Kritiken har dock varit hård.
- Detta med importerad konstgjord lågbudgetmat är en stor förändring och vi kan bara beklaga och hoppas att landstinget antar vårat anbud eftersom det är allra billigast och ingen egentligen gives a shit om vad några inlagda patienter på ett sjukhus äter. Vi beklagar också att det blivit fel i leveranser som gjort att avdelningar fått exempelvis bananer istället för potatisar, säger Linda Landén-Karlsson, produktchef vid Sodexho.

Hon håller inte med om att maten skulle vara smaklös och rätterna svåra att skilja från varandra;
- Som ni kan se själva är fläslägge med rotmos en aning grönare i sin nyans än köttbullarna med potatis och kycklingpastan är dessutom en aningen röd-brunare än fisk bordelaisen.

Idén bakom So Fucking Fresh-konceptet är att spara in så mycket pengar som möjligt och låta folk få äta halvt tillagad mat som värmts upp i mikrovgsugn. Maten tillagas inte utan fisk, potatis och grönsaker läggs färska i plasttråget som omsluts med plastfilm och skickas ut till sjukhusen, där det sedan kan värmas upp innan den ges till den stackars jävel som ska äta den.

På frågan om varför Sodexho har så mycket tillsatser i maten svarar Linda Landén-Karlsson;
- Det är ett billigt sätt att försäkra sig om att maten inte blir gammal, just smaken skiter vi i om ni inte redan förstått det. Men vi försöker få bort sockerkulör ur köttbullarna just nu, så ja, om vi har tur så kommer köttbullarna ha någon promille mindre socker i sig snart... om vi har tur.

Elsa Appelgren 81, för närvarande inlagd för en höftoperation vid Karolinska sjukhuset i Solna berättar;
- Det känns betryggande att veta att de pengar som jag betalade i skatt under mitt 62 åriga yrkesliv har spenderats väl nu när jag är gammal och skröplig och behöver ta del av omsorgen. Jag inser att det självklart är för mycket begärt i denna rymdålder att ett sjukhus ska ha ett eget kök med riktig mat.

Den nyblivna mamman Karoline Svensson 32, som är inlagd vid BB berättar;
- Ursäkta mig om jag låter otacksam, men jag trodde riktig mat gjordes i ett kök och serverades varm från spisen, inte i en mikrad svart plastlåda liknande det någon ensamstående tvångsmasturberande wow-spelande kille skulle äta hemma framför datorn, tack för den landstinget!


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD
Annons
Helfoder för hund och baby