Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Över 300 kinesiska bärplockare letar efter mogna kånkelbär.
Över 300 kinesiska bärplockare letar efter mogna kånkelbär.

Bärplockare lurades till Sverige - skulle plocka kånkelbär

Publicerad: 2010-08-08

Över 300 kinesiska bärplockare anlände på fredagen till Storuman, alla med en dröm om att tjäna bra pengar på svenska kånkelbär.

Väl hitresta fann dock bärplockarna att de blivit lurade av ett rekryteringsföretag och att det inte fanns några kånkelbär att plocka överhuvudtaget. De begav sig då genast på en protestmarsch för att visa upp sin desperata situation.

- Är detta något sorts skämt? Finns det inga bär? Vi har rest hit till Sverige ända från Szechuanprovinsen i Kina, jag vill plocka kånkelbär!, berättar en av de mycket uppgivna kineserna genom en tolk för Svenskbladet.

- Vi har läst om de som plockat bär tidigare i Sverige, aldrig kunde vi tro att bären helt kunde ta slut, berättar Quing Choong för Svenskbladet.

De kinesiska bärplockarna uppges även ha tagit stora lån för att komma till Sverige;
- Jag har lånat över 6.000 yuan till flygbiljetten för att kunna plocka kånkelbär, berättar Li Bao, en av de 300 kånkelbärsplockarna.

Lars-Åke Johansson, lokalt boende i Storuman, berättar att bärplockarna nu tillfälligt bor i en skolmatsal i Storuman som kommunen organiserat. Bärplockarna tycks inte ha förstått situationen fullt ut då ingen tolk ännu har lyckats förklara vad ett kånkelbär egentligen är.

I den senaste uppdateringen som Svenskbladet fått verkar det som att de 300 kineserna kommer att stanna i Sverige i minst ett par veckor för att se om inte "kånkelbären kommer att mogna";

- Vi kan lika gärna vänta här i Storuman i ett par veckor innan vi åker hem, kanske kommer kånkelbären att hinna mogna och då kan vi ge oss ut i skogen och plocka ett par hundra liter, berättar Wen-Lin Xiang för Svenskbladet.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Aftonbladet vk DN np svt DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 HD Sydsvenskan DN7 Expressen Exp2 Exp3
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby