Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Gunnar Johansson utsattes för spott och spe av Facebook
Gunnar Johansson utsattes för spott och spe av Facebook

Facebook dödade Gunnar från Skövde

Publicerad: 2011-02-13

Gunnar Johansson från Skövde hittades på fredagskvällen död vid sin dator.

Han var vid tillfället inloggad på det sociala mediet Facebook. På skärmen stod: ”Gunnar, du har inte många vänner” samt "Varför är det ingen som tycker om dig?". Bredvid tangentbordet stod en kopp kallt kaffe och en tallrik med intorkade snabbmakaroner och ketchup.

Polisen har rubricerat händelsen som vållande till annans död .

På åklagarämbetet menar man att fallet kompliceras av att Facebook inte är en svensk sida. Men regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen uppmanar Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, att sluta lägga upp listor på vem som blivit vän med vän. 

- Det finns ensamma människor som kan känna sig utsätta då de ser hur många vänner andra människor har, menar Reinfeldt. Jag var tillexempel hos en kvinna i Ytterhogdal. Hon var ensam. Hon sa till mig: Fredrik, jag är så ensam. Det var en tung dag i mitt liv. Gunnar Johansson hade det nog inte så lätt. Jag känner att här behövs handlingskraft, så att inte andra människor drabbas.

En stödgrupp som kallar sig ”Vi hade velat vara dina vänner, Gunnar” har bildats på Facebook. Där berättar medlemmarna i gruppen om sin stora ensamhet:

- När jag vill gå på bio men inte har någon att gå med för alla är upptagna den kvällen, då är det är hemskt. Jag vill bara lägga mig ner och dö då. Jag förstår dig Gunnar!

Folk stöder varandra och klickar på gilla-knappen och stämningen är mycket fin och solidarisk.

En motgrupp har också bildats: ”Det var inte ensamheten och Facebook som tog livet av Gunnar, det var Skövde”. Man menar i gruppen att Skövde är en så tråkig stad att man kvävs av uttråkning. Gruppen har på kort tid fått över 500 000 medlemmar.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev