Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
IKEAs bygginstruktioner inkluderar nu även lämpliga samlagsställningar.
IKEAs bygginstruktioner inkluderar nu även lämpliga samlagsställningar.

IKEA reviderar möbelinstruktioner

Publicerad: 2009-04-16

IKEA har äntligen svarat på den kritik som riktats till deras hopsättnings-instruktioner under årens lopp. Kunder har menat att det är för komplicerat att sätta ihop möbler som de köpt samt att hållbarheten på möblerna inte alltid varit särskilt lång. Det resulterar ibland i att man måste åka tillbaka till den butik man köpte möbeln i för att besöka kundtjänsten.

Det är inte första gången som IKEA:s instruktioner är föremål för ifrågasättande, 2001 var det en norsk politiker som reagerade på att personerna som illustreras i instruktionerna nästan uteslutande är män  och han menade att detta projicerade en snedvriden syn och förstärkte gamla traditionella könsroller.

Lisbeth Jansson, IKEAS presstalesmanskvinna berättar hur arbetet med att ta fram de nya instruktionerna tog form;
- Många kunder reagerade på att våra instruktioner dåligt illustrerade och att det dessutom var krångligt att sätta ihop möblerna. Dessutom menar många att IKEAS möbler inte håller för sex eftersom man skruvar ihop dem själv och ihållande sexuella aktiviteter gör att delarna glider isär. Vi har tagit till oss av kritiken och våra instruktioner visar numera lämpliga samlagsställningar för den specifika möbeln. Vi tror även att detta kan motivera bygget av möbeln och på så vis underlätta hela processen då det fungerar som en slags morot, som vi brukar säga "Först hopsättning, sen påsättning".

- En Malmbyrå är till exempel stor och stabil och utmärkt för doggy style, men ett Goliat datorbord klarar inte vikten av en normal kvinna som ligger vikt över det, förklarar Lisbeth Jansson.

Det var dock inte helt enkelt för IKEA att hitta en universell lösning på problemet berättar Jansson;
- Eftersom vi saluför våra möbler i så många olika länder måste vi begränsa oss till enbart bilder, naturligt hade ju i annat fall varit att använda skrift, men med över 112 olika språk i de länder där vi finns var det omöjligt att genomföra, vi fick hålla oss till principen ''en bild säger mer än 1000 ord'' istället, och jag tycker vi har lyckats bra.

- Naturligtvis kommer instruktionerna att variera från land till land, detta är otänkbart att genomföra i till exempel Saudiarabien och förenade Arabemiratet. Till en början är det endast i Skandinavien, Europa och USA som vi kommer använda dessa instruktioner, Japan kommer dock att ha en egen version med skolflickor och tentakler, tillägger Lisbeth Jansson.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev