Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
30 Januari 2023
 
Så här arbetade den kvinnliga journalisten när hon manipulerade sina fotografier
Så här arbetade den kvinnliga journalisten när hon manipulerade sina fotografier

Manipulerade bilder i satirtidsskrift

Publicerad: 2011-05-23

En svensk satirtidsskrift avslöjades på söndagseftermiddagen med att ha manipulerat sina bilder.

Satirtidsskriften hade tidigare i veckan använt en ruta ur Bamses senaste specialnummer, "Bamse, Mim och Meles" ett samarbete mellan Egmont och migrationsverket.
Migrationsverket vill visa flyktingbarn att det inte är så farligt att återvända till hemlandet och dessutom möter släkten upp på flygplatsen.

Den svenska satirtidsskriftens kvinnliga reporter manipulerade texten, så att folk skulle tro att flyktingbarnens föräldrar egentligen hamnar i fängelse när de återvänder.

Detta upprörde vissa av satirtidsskriftens läsare, som kontaktade pressombudsmannen och polisen.

Polisen gjorde ett tillslag tidigt under måndagsmorgonen hos den kvinnliga reportern, som vill vara anonym, och man tog hennes dator i beslag för att säkra bevis.

Hittills har man funnit både originalbilder från Bamse och kvinnans manipulerade version, samt originalfotografier på en hallonfil från Skånemejeriet som kvinnan verkar ha fotograferat själv vid en resa i Skåne, samt flera steg i en manipulering med hjälp av bildverktyget Photoshop, där hallonfilen blir en Homofil.

- Detta är upprörande, säger Richard Löfgren på Skånemejeriet. Skulle vi sälja en särskild fil till homosexuella? De får väl anpassa sig till oss normala?

I den kvinnliga reporterns dator fann man även bevis för att hon manipulerat IKEA:s reklam för en garderob. Garderobssystemet heter ursprungligen PAX, men hon gav sken av att IKEA gett garderoben namnet "Kom ut"

- Vi är mycket stolta över vårt garderobssystem, låter IKEA:s informationschef Ivana Flygare meddela via mail. Pax betyder fred och vi sprider freden över hela världen, på vårt eget sätt, i platta paket.

- Varför skulle garderoben heta "Kom ut"? Så dumt.

Polisen misstänker att det ligger en internationell liga bakom satirtidsskriften.

Svenskbladet har försökt nå den kvinnliga reportern för en kommentar, men det tutar upptaget i hennes telefon hela tiden.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: Migrationsverket AB Kulturbloggen Medievärlden Newsmill Lars Vilks SvD AB Ledarbloggen DN ETC HD SVT
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!