Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Rattfylleristen Torbjörn fick betala för alkolåset. Malin och Annika fick inte slänga buffématen. Vad blir nästa trivial mediabesvikelse?
Rattfylleristen Torbjörn fick betala för alkolåset. Malin och Annika fick inte slänga buffématen. Vad blir nästa trivial mediabesvikelse?

Menlöst svennebanan-gnäll förväntas eskalera i lokal media år 2010

Publicerad: 2010-02-19

Triviala problem genomsyrar vår vardag; såsom en buss som inte kommer i utsatt tid, en tvättstugetid som bryskt snuvas av en hänsynslös granne i porten, en snövall som blockerar en uppfart, och så vidare. Av någon anledning väljer diverse tidningar att finna ett nyhetsvärde i detta.

- Det finns besvikna människor ute i vårt avlånga land som har behovet att påtala det för oss andra genom lokal media, fastställer Ove Grolph, kulturpedagog och stridbar kritiker till fenomenet och fortsätter:

- Det är inte bara en återkommande trend, utan man kan skönja en lavinartad ökning av trivialt missnöje i media.

Han tar upp ett av många exempel: Den föga uppskattade och sömniga lokala blaskan Hudiksvalls Tidning rapporterade exempelvis om pensionären Åke Eriksson som fick tillbaka växel efter att han handlat i affären. Den tjugosedel affären gav tillbaka var den äldre versionen som slutade tillverkas år 1997, och längre inte är giltig som valuta.

Dagens Svenskbladet - den oerhört respekterade nyhetstidningen - intresserade sig för uselheten i reportaget och ringde upp den ansvarige journalisten Henrik Nyblad som, förvånansvärt nog, INTE försvarar sitt "scoop":

- Ja, jag vet vad ni menar, stönar Nyblad uppgivet med en klump i halsen, och börjar sedan förvandla sig själv till en trivial mediabesvikelse när klagovisan fortlöper:

- Jag hade ambitioner och drömmar när jag en gång i tiden ville bli journalist och informera mina medmännsikor om viktiga saker i samhället...och så skickar den här jävla chefredaktören ut mig att intervjua en jäkla gubbstrutt som fått en gammal tjuga i växel! Vem fan bryr sig! Jag blev så besviken, och kände mig så smutsig efter det reportaget att jag inte kunde få till ett stånd när jag skulle ligga med min sambo samma kväll.

Det är dock inte enbart lokaltidningar (som f ö enligt vetenskapliga undersökningar hamnar direkt i soporna eller pappersåtervinningen innan de ens läses i 97% av de hushåll som mottager dem) som uppmärksammar korkat gnäll. Den rikstäckande tidningen Aftonbladet skrev om Torbjörn Nilsson från Kalix, som inte har råd att sätta in ett alkolås i sin bil. Han hade blivit dömd månaden innan med 0,8 promille för att ha kört berusad, och ville att ett bidrag skulle bekosta detta alkolås.

Vidare rapporterade tidningen Metro om Malin Nilsson och hennes vännina Annika som gick på diet och därmed inte åt kolhydrater. När de helt sonika slängde bort stora mängder ris från buffén bad personalen dem att lämna restaurangen.

- Triviala svennebanan-problem och lokaltidningsbesvikelser är här, och de är här för att stanna. Det är en skrämmande trend. Vi har endast sett toppen av isberget, förvarnar Ove Grolph.

Grolph arbetar i dagsläget med ett omvälvande projekt; han sammanställer denna form av fåntratteri i kompilationen ”Lokaltidningsbesvikelser, Volume 1: 2000-2010”. Denna väntas komma ut i slutet av året och han spår den att bli en storsäljare inför julhandeln.

- Menlösa människor älskar inte bara att gnälla ut i media. De älskar att läsa om andras gnäll också. Jag tror på denna produkt.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev