Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Torkild Strandberg (fp) försvarar socialförvaltningens beslut att mjölka fattiga mödrar.
Torkild Strandberg (fp) försvarar socialförvaltningens beslut att mjölka fattiga mödrar.

Mödrar mjölkas av soc

Publicerad: 2011-05-21

Socialtjänsten letar efter mat i fattiga familjers kylskåp. Detta är vad flera familjer i Landskrona råkat ut för.

Hittar man ett halvt paket makaroni och en gammal falukorv räknar socialtjänsten med att det kan bli mat för en vecka eller två, beroende på familjens storlek.
Familjen får också tips på hur maten kan tillagas.

Torkild Strandberg (fp) är kommunordförande och tycker att systemet fungerar alldeles utmärkt. Han har dessutom utökat kontrollerna till att gälla alla kvinnor som någonsin fått barn och ammat dem. Det är nämligen möjligt att få igång mjölkproduktionen flera år efter att barnen slutat dia.

Till sin hjälp har Socialförvaltningen lasarettets gamla mammografiapparater. Apparaterna har installerats i utrangerade blodbussar så att de blir mer portabla och kan köras ut i alla bostadsområden där fattiga människor bor.

Kvinnorna får stå på kö utanför Socialförvaltningens mammografibuss, i vilka brösten pressas ihop tills mjölken börjar rinna till. Misslyckas man vid första försöket blir det tid för återbesök. Efter fem besök brukar mjölken rinna till ordentligt. Mjölken tappas på flaskor som kvinnorna tar med hem.

En kvinna kan få upp till två liter mjölk om dagen om hon pumpas ordentligt. Mjölken ger ett energitillskott till familjen, så att de klarar sig tills de fått jobb.
Om kvinnan är ensamstående kan mjölken delas ut i grannskapet.

Mjölkningen är frivillig, men den som inte deltar kommer att kallas till meningslösa möten på arbetsförmedlingen, och kan inte räkna med ekonomiskt stöd till hyran.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: HD HD2 Alliansfritt Arbetarbladet Arbetaren Alliansfritt2
Annons