Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Det är oklart om det kommer gå att laga relationen till Alvin, 5 och ett halvt.
Det är oklart om det kommer gå att laga relationen till Alvin, 5 och ett halvt.

Morföräldrar glömde kommentera hur mycket barnbarn växt sedan sist

Publicerad: 2010-11-29

Sveriges Pensionärernas Disciplinnämnd har fällt en mormor och morfar i Skövde sedan de glömt bort att kommentera hur mycket deras barnbarn Alvin växt sedan senaste gången de sågs.

Det var under den sedvanliga söndagsmiddagen hemma hos familjen Björk-Runfjord i Skövde som händelsen utspelade sig. 

Morföräldrarna Berit och Gunnar Björk kom i god tid till villan i stadsdelen Dälderna, taxiresan från Mariesjö hade gått förvånansvärt snabbt. De hade tänkt på allt; slagit in en bit skinka till hunden Leroy, ordnat med en hastigt införskaffad present till storasystern Mimmi som hade fått MVG på ett matteprov - samt tagit med den slagborr pappa Anders i familjen önskat låna av svärfar för att kunna sätta upp den nya Plasma-TV:n som han tidigare i veckan införskaffat på Elgiganten nere i Centrum.

Morfar Gunnar som två veckor tidigare hade firat sin 67-årsdag med pompa och ståt, då de hyrt First Hotel Billingehus matsal som festlokal, hade varit "sjuk" i nära en vecka efter festen och därför hade de missat den föregående veckans söndagssammankomst. Att morfar Gunnar varit sjuk var en lögn. Han hade varit bakfull i en vecka efter den blöta tillställningen på Hotell Billingehus, vilket mormor Berit skämts så till den grad för att hon tagit till en liten, vit lögn i telefon till sin dotter. 

Det värsta hade dock inte utspelat sig än. Gunnar och Berit hälsades välkomna av svärsonen Anders och dottern Monika, Gunnar gav paketet med skinka till jaktlabradoren Leroy, de gav den hastigt införskaffade presenten till Mimmi, slagborren till Anders (med brasklappen att han skulle "vara försiktig om den").

De hade därefter avnjutit en trerättersmiddag bestående av en klassisk Toast Skagen till förrätt och till varmrätt, som en liten hommage till mormor Berit, hennes egna variant av Flygande Jakob - med twisten att ha kiwi istället för banan i. En maträtt hon var mäkta stolt över - och hade faktiskt en gång skickat in receptet till en recepttävling i tidningen Allers (hon kom inte vidare i tävlingen, men fick en omnämning, med namn(!), för "innovativt tänkande"). Därefter hade hon ofta lagat den festliga maträtten under det tidiga 80-talet.

Till efterrätt denna söndagsmiddag serverades en cheesecake gjord på philadelphiaost och även den med kiwi, ("som en röd tråd"). Mormor Berit vars ego stigit henne lite åt huvudet sedan hon serverats sin egen version av Flygande Jakob, glömde bort sig och talade om cheesecaken som "ostkakan" - vilket hennes dotter Monika, snyggt försökte markera att det inte kallas genom att kontinuerligt använda sig av ordet "cheesecake" när det talades om cheesecaken.

Det bjöds även på kaffe och en liten avec. Morfar Gunnar serverades utan att bli tillfrågad en Flaggpunsch, och mormor Berit serverades, efter att ha blivit tillfrågad, en litet glas med bananlikör. Hon brukade inte tacka ja till en avec, men nu hade det ju serverats Flygande Jakob på hennes recept och det hade, som sagt, kanske stigit henne lite åt huvudet. 

När de ätit klart beställde Gunnar en taxi, och både han och Berit tackade för sig. Det var först när de var på väg hem i taxin som Gunnar kom på misstaget:

- Jag förstår nämndens beslut och är beredd att ta mitt straff för det inträffade. 

Mormor Berit är mycket ledsen:

- Det finns inga bortförklaringar, det är klart att jag skulle kunna säga att det var mycket med alla förberedelser, och att jag tänkte mycket på om Monika genomskådat att Gunnar inte var sjuk förra veckan utan att han varit bakfull och att Mimmi fått ett MVG. Alvin föll helt enkelt ur minnet. Men det spelar ingen roll i det här sammanhanget. Jag skäms, inte bara å mina vägnar, utan även Gunnars.

Sveriges Pensionärers Disciplinnämnd har beslutat att Berit och Gunnar Björk i Skövde ska, trots att de lovat att inte köpa fler julklappar detta året än det föregående året, ändå skall göra så, i enlighet med straffsatsen för att ha "glömt att kommentera hur mycket ens yngsta barnbarn växt sedan sist".

Berit och Gunnar Björk har valt att inte överklaga beslutet.

 

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev