Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Både officerare och soldater kom fram till att krig är rätt fånigt.
Både officerare och soldater kom fram till att krig är rätt fånigt.

Psykisk ohälsa fick 20 att avbryta militärövning

Publicerad: 2010-11-20

Tjugo officerare och soldater ur en spaningspluton som deltog i militärövningen Bold Lightning i Oktober var tvungna att avbryta övningen till följd av psykisk ohälsa. Huvuddelen av plutonen reste sedan med tåg ifrån övningen.

Övningen, som ägde rum i Smålandska Eksjö, var namngiven efter en ninjafilm från 80-talet och var ett led i träningen inför att Sverige den 1 januari övertar ansvaret för EU:s insatsstyrka Nordic Battle Group.

En av de drabbade soldaterna berättar för Svenskbladet om de mentala besvären som utlöstes av övningen;
- Vi hade lagt oss i ett bakhåll för fienden längsmed en landsväg, vi hade satt upp två stycken truppmina 12, såna som slungar ut hundratals dödliga stålkulor mot fienden.

- Men så när jag låg där och väntade på fienden med handen på kolven till min kalla AK4:a så gnagde en tanke inom mig, det här med att skjuta på folk, det känns inte rätt, någon kan ju skada sig eller dö. Jag känner ju inte ens de jag kommer skjuta på, jag menar jag hatar dem inte, varför ska vi slåss bara för att någon politiker någonstans har bestämt det? Förklarar soldaten för Svenskbladet.

- Trots att det bara var en övning var det en så obehaglig känsla att jag mådde fruktansvärt dålig inombords och jag diskuterade det med mina kamrater och vi beslutade att avbryta överfallet, berättar soldaten.

Även officerarna i gruppen upplevde samma mentala besvär, en av dem har berättat för Svenskbladet;
- Det var på övningens andra dag, vi hade siktat fi och jag skulle precis kalla in artilleriunderstöd för att bombardera deras position. Det var då jag frös till och tänkte att personerna där borta, fienden, de har också vänner och flickvänner, fruar och barn som väntar på dem hemma, precis som mig.

- Skulle jag spränga såna människor i bitar? Jag själv vill inte bli sprängd i bitar, jag blev så oerhört illa till mods. Jag fattade ett beslut där och då och ändrade kanal på kommunikationsradion och bad om att få åka hem istället.

- Det är egentligen jävligt barnsligt det här med krig, tillägger officeren.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev