Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Skylten måste nu återlämnas till Polen.
Skylten måste nu återlämnas till Polen.

Reinfeldt lämnar tillbaka skylt

Publicerad: 2009-12-22

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt har efter officiella protester från Polen gått med på att återlämna "Arbeit macht frei"-skylten från Auschwitz. Det var i fredags förra veckan som det upptäcktes att skylten försvunnit från dess plats i det ökända koncentrationslägret.

Till en början riktades misstankarna mot nynazistiska grupperingar, men det stod snart klart att det var tjänstemän från Försäkringskassan som monterat ned skylten och fört den till Sverige. Försäkringskassan uppger att man bara följt order från Regeringskansliet, Per-Ove Andersson, Riksinformatör vid Försäkringskassan berättar;
- Det kan uppfattas som kontroversiellt det förstår vi men i detta fall agerade vi bara på order från Regeringskansliet, vi är bara tjänstemän och ifall vi ska till att ifrågasätta allt vi bler ombedda att göra så faller hela organisationen i bitar. Vi hämtade helt enkelt skylten till Sverige, där slutade sedan vårt ansvar i historien.

Vad regeringen hade för planer för skylten är okänt, rykten gör dock gällande att den skulle användas i en informationskampanj i januari följande utförsäkringen av 54.000 människor från landets Försäkringskassor. Vilka planer som än fanns har de nu stoppats av den polska regeringens skarpa protester,

Polens premiärminister Donald Tusk gjorde under måndagen gällande att skylten hör hemma i Polen och att man förväntar sig att Sverige nu omedelbart återlämnar den.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: Arbetarbladet Kristianstadsbladet DT TA SMP DN SvD DN2 GP Sydsv Aftonbladet
Annons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam