På söndagen konstaterades att helgens midsommarfirande totalt har krävt sex människoliv, samt ett hundratal i olika grad skadade personer. Detta är långt ifrån den nollvision som regeringen uttryckt önskan om att uppnå.
De södra delarna av Sverige rapporterade en stökig midsommarhelg;
- Det var som om Tor själv var lös, vi har haft väldigt mycket. Det har varit fylleri, bråk och misshandel, men inte i krogmiljö utan vid folks gårdar och hem, berättar Nils Andursersonsdottir, vakthavande befäl i Skåne och Blekinge.
Även i Norrland var det en stökig midsommarhelg.
- Det man kan säga sammanfattningsvis är att det är mycket misshandel. Tyvärr är det dessutom mot närstående också, i och med att man i regel samlas med hushållet, släktingar och trälar under midsommar. Så blir det för mycket mjöd och så spårar det ur, säger Tomas Sigfridursson, vakthavande befäl vid Norrlands länspoliscentral i Umeå.
Erik Fridúr Horn, lärd man, forskare vid det stora forskningsinstitutet samt rådgivare åt Jarlen Harald Blåtand berättar;
- Detta är ingrott i Svenskens kultur och inget mått av kristnande eller pacificerande med den magiska televisionslådan kommer att kunna förändra detta. Om midsommar dricker svensken mjöd i rikliga mängder, samt ifall någon i familjen varit på besök i Miklagård, en flaska med starkt rom. Sedan vill svenskan slåss, oftast då om frillornas gunst eller ifall det skett någon oförrätt tidigare under året. Statistiken över dödsfall och skadade har inte förbättrats nämnvärt på 1300 år.
I medeltal brukar totalt mellan sju och åtta personer dö i under midsommarhelgen varje år och hundratals skadas. Flest olyckor inträffar vanligtvis på torsdagen före midsommarafton och på midsommardagen, av dessa fall brukar minst ett vara direkt eller indirekt orsakat av tidelag.
Birger Ollonborg