Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Lkaren Gunnar ringde "Ring P1".
Lkaren Gunnar ringde "Ring P1".

Vettig man ringde "Ring P1"

Publicerad: 2010-07-06

Radioprogrammet Ring P1 går att höra i Sveriges Radios radiokanal P1. Programmet låter de människor som har tid att lyssna på radio när andra människor arbetar ringa in och diskutera aktualiteter. 

Under måndagen diskuterades det bland annat med en man som ville "avskaffa landstinget".

När man lyssnar på Ring P1 är det viktigt att komma ihåg att det är bakåtsträvan och en envis konservatism som utvecklar människan och språket.

Men så ringde det in en man vid namn Gunnar. Han berättade att han arbetat som läkare i Afrika. Av allt att döma verkade denne Gunnar vara vettig.

Inte nog med att han lyfte upp frågan om att det är viktigt att man utbildar barnmorskor i Afrika så att man kan rädda mammor från komplikationer under förlossningar och aborter. 2000 mödrar dör varje dag i Afrika på grund av brist på kunskap och läkare.

Gunnar uppmärksammade också ett frånsett faktum i att de flesta läkare han träffat på i Afrika kommer från "antingen Kuba eller något Öststatsland, man träffar väldigt sällan på några västeuropeiska doktorer som är ute på landsbygden i Afrika och gör nytta."

Gunnar menade att Sverige och västländerna istället för läkare skickar soldater till oroliga länder, och menade att:

"Militärer är väldigt dåliga på att bygga upp saker. De är väldigt olämpliga människor att skicka ut om man till exempel vill bygga upp vård eller hälsovård, eller vaccinera."

Gunnar lyckades även få ut sitt budskap och samtidigt vara rolig, vilket är få människor förunnat. Detta är ett citat från måndagens Ring P1:

"Det finns nästan inga organisationer i Sverige som betalar doktorer till exempel för att åka ut och jobba i tredje världen. Den enda chansen för att få lön för att jobba utomlands det är om man går in i Svenska militären, då får man hur mycket förmåner som helst som läkare. Då sitter man på en militärförläggning någonstans i Afghanistan och tittar på DVD-filmer och spelar pingis."

Programledaren Kjell-Albin Abrahamson frågade Gunnar om han anser sig ha blivit en bättre läkare när han arbetat i Afrika. Gunnar svarade:

"Inte minst kanske man lär sig lite ödmjukhet. Man lär sig att se världen från ett annat perspektiv. Vi kanske inte kan komma klampande med våra idéer och tvinga folk till det som vi tycker att de ska syssla med. Som vi gör i Afghanistan, till exempel."

När Gunnar lagt på ringde Ing-Margret från sin sommarstuga i Tyresö och påpekade att det svenska språket håller på att förflackas. 
Hon påpekade att man numera använder "-er"-ändelser istället för "-or"-ändelser: "Blommer och roser och nejliker, varför ska det låta på det sätter? Det är inte snyggt."

Med detta var ordningen återställd. Det är inte snyggt att folk säger "kroner" istället "kronor". 

Och i Afrika dör 2000 mammor varje dag.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: SR SvD
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev